Igazán extrém új útvonallal próbálkozott a LOT

A légitársaság egyik Boeing 787-es gépe alteratív útvonalon repült Tokió és Varsó között.

A LOT utoljára a  '80-as években, IL-62M repülőkkel teljesített sarkvidéki járatokat, most viszont újra az Északi-sarkon át jutott el az úti céljára.

A menetidő így 13 óra 34 perc volt, ami körülbelül másfél órával rövidebb a korábbi, Kazahsztánt és Kínát érintő déli utaknál, melyeket a háború miatt légtérzár után vezetett be a légitársaság. A csökkentett menetidő alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást, több teherszállítási lehetőséget és jelentős versenyelőnyt jelent a légitársaságnak, az utasok pedig időt takaríthatnak meg.

Viszont a változtatások rendkívüli előkészítést is igényeltek. Új eljárásokat kellett bevezetni, és a navigációs tiszteket, pilótákat és utaskísérőket is ki kellett képezni.

Emellett a repülőgép fedélzetét is felkészítették egy esetleges sarkköri landolásra.

Ehhez egy többek között  jégfűrészt, védőruhát és speciális fóliatakarókat is tartalmazó túlélőkészletet is elhelyeztek a gépen.

A lengyel Polgári Légiközlekedési Hatóság a Boeing B787-8-es és B-787-9-es típusok ETOPS-át 180-ról 207 percre növelte, így a későbbiekben akár Hawaiira is indulhatnak non-stop légi járatok a lengyel fővárosból, ahová jelenleg egyetlen európai várossal sincs közvetlen légi kapcsolat.

(Az ETOPS, vagyis Extended range Twin Operations a nagy hatótávolságú, két-hajtóműves repülőgépekre vonatkozó üzemeltetési alapkövetelményeket jelenti, amelyek meghatározzák azt az időtartamot, amely alatt a gépnek szükség esetén akár egyetlen működőképes hajtóművel is el kell tudnia érni egy kitérő repülőteret.)

Már lehet jegyet kapni a történelem első hibrid léghajójára, ami az Északi-sarkra visz, de hajós expedíciókon is körülnézhetünk a Föld legfelső részén.

(Forrás: Budflyer/Facebook, Airportal, képek: Unsplash, Getty Images)

lot | varsó | új | északi sark | extrém

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom