Hét ok, amiért érdemes lecsapni az első medvehagyma-csokrokra

Onnan tudjuk, hogy közeledik a tavasz, hogy a piacokon és a zöldségeseknél megjelennek az első medvehagyma-csokrok. A növény varázslatos, intenzív ízvilágot tud biztosítani a fogásoknak, azt azonban kevesen tudják, hogy fogyasztásával az egészségünknek is jót tehetünk.

A medvehagyma fő termőhelye Magyarországon a dunántúli és a mecseki erdők, amelyeket szőnyegként terít be a tavasz közeledtével.

Hosszúkás, élénk zöld színű leveleit milliónyi módon felhasználhatjuk, fokhagymára emlékeztető aromája miatt remek választás lehet salátákba, levesekbe, főzelékekbe, de akár húsok ízesítésére, pesztó készítésére is alkalmas.

Hét egészségügyi előnnyel is bír:
  • A medvehagyma kifejezetten gazdag A és C-vitaminban, emellett kiváló szelén és króm forrás
  • Rendszeres fogyasztása hozzájárul a látás, a fogak és a csontozat egészségének megőrzéséhez
  • Erősíti az immunrendszer mellett a szív- és érrendszert is
  • Kiváló antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, de gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert
  • A népi gyógyászatban gyakran használják a gyomor- és bélpanaszok csökkentésére
  • Optimalizálja a koleszterinszintet
  • Elengedhetetlen eleme a tavaszi méregtelenítő kúráknak

Ha még csak most ismerkedünk a medvehagymával, érdemes belőle pesztót készíteni, amit aztán változatos módon felhasználhatunk például húsok, halak ízesítéséhez, de egyszerűen rátehetjük a spagetti tésztára is, vagy akár sós tekercs töltelékeként is felhasználhatjuk.

Hozzávalók:
  • egy csokor medvehagyma
  • 5 dkg parmezán
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 marék mandula vagy dió

Az aprítóba beleteszünk minden hozzávalót, homogén állagúra pürésítjük, majd kedvünk szerint felhasználjuk. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, üvegekbe adagolhatjuk, a tetejére önthetünk olívaolajat, így légmentesen lezárva hetekig is eláll.

(Fotók: Getty Images) 

egészség | medvehagyma | egészséges táplálkozás | pesztó

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Nagyvárosi kalandor a Volvótól
Hirdetés