Onnan tudjuk, hogy közeledik a tavasz, hogy a piacokon és a zöldségeseknél megjelennek az első medvehagyma-csokrok. A növény varázslatos, intenzív ízvilágot tud biztosítani a fogásoknak, azt azonban kevesen tudják, hogy fogyasztásával az egészségünknek is jót tehetünk.
A medvehagyma fő termőhelye Magyarországon a dunántúli és a mecseki erdők, amelyeket szőnyegként terít be a tavasz közeledtével.
Hosszúkás, élénk zöld színű leveleit milliónyi módon felhasználhatjuk, fokhagymára emlékeztető aromája miatt remek választás lehet salátákba, levesekbe, főzelékekbe, de akár húsok ízesítésére, pesztó készítésére is alkalmas.
Hét egészségügyi előnnyel is bír:
- A medvehagyma kifejezetten gazdag A és C-vitaminban, emellett kiváló szelén és króm forrás
- Rendszeres fogyasztása hozzájárul a látás, a fogak és a csontozat egészségének megőrzéséhez
- Erősíti az immunrendszer mellett a szív- és érrendszert is
- Kiváló antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, de gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert
- A népi gyógyászatban gyakran használják a gyomor- és bélpanaszok csökkentésére
- Optimalizálja a koleszterinszintet
- Elengedhetetlen eleme a tavaszi méregtelenítő kúráknak
Ha még csak most ismerkedünk a medvehagymával, érdemes belőle pesztót készíteni, amit aztán változatos módon felhasználhatunk például húsok, halak ízesítéséhez, de egyszerűen rátehetjük a spagetti tésztára is, vagy akár sós tekercs töltelékeként is felhasználhatjuk.
Hozzávalók:
- egy csokor medvehagyma
- 5 dkg parmezán
- 1 dl olívaolaj
- 2 marék mandula vagy dió
- só
Az aprítóba beleteszünk minden hozzávalót, homogén állagúra pürésítjük, majd kedvünk szerint felhasználjuk. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, üvegekbe adagolhatjuk, a tetejére önthetünk olívaolajat, így légmentesen lezárva hetekig is eláll.
(Fotók: Getty Images)
medvehagyma | pesztó | egészséges táplálkozás | egészség
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!