Close
Végre megkapta a világ legjobb étterme azt, amire hosszú évek óta várt

Végre megkapta a világ legjobb étterme azt, amire hosszú évek óta várt

Már nagyon érett.

A Dániára, Finnországra, Izlandra, Norvégiára és Svédországra kiterjedő Michelin Guide Nordic Countries 2021 új csillagait szeptember 13-án a norvégiai Stavangerben ismertették.

René Redzepi világhírű étterme, a koppenhágai Noma most már hivatalosan is három Michelin-csillagos helynek mondhatja magát.

A 2003-ban megnyitott Noma néhány évnyi bemelegítést követően szinte letarolta a gasztrovilágot:  2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben is elnyerte a világ legjobb étterme címet.

Az északi konyhát a kulináris térképre felrajzoló Redzepi helye azonban annak ellenére sem tudta kiérdemelni a harmadik csillagot, hogy az étterem a Restaurant magazin szerint a világranglista élén áll.

A kalauz szerint a költözésen átesett, második reinkarnációját élő Noma “erősen kötődik a természethez, és holisztikus megközelítésében szokatlan, szezonális alapanyagokat felhasználva kreatív és összetett ételeket mutat be”.

Rene Redzepi

A háromcsillagos minősítés bejelentésekor Redzepi döbbenten nézett maga elé. “Teljesen ledöbbentem. Tényleg, őszintén, teljesen meglepődtem. Valami olyasmit érzek, amit eddig még soha, nem is tudom, hogyan fejezzem ki magam most” – mondta a séf.

A norvégiai Oslóban található Maaemo éttermet szintén három csillaggal tüntették ki, illetve megkapta a Michelin Zöld Csillagot is a fenntarthatósági szempontok miatt. Esben Holmboe Bang séf elmondta, hogy a bejelentést megelőzően ideges volt, mivel az étterem új helyre költözött, ezért nem volt biztos benne, meg tudja-e tartani a csillagokat. “Számomra a három Michelin-csillag a legnagyobb megtiszteltetés, amit séfként, csapatként és étteremként el lehet érni. Ez egy nagyon érzelmes utazás volt” – nyilatkozta.

A koppenhágai Kong Hans Kælder 2021-ben immáron két csillagot tulajdonol: a fantasztikus környezetben található, negyvenöt éve működő éttermet a Michelin szerint a fényűző alapanyagok és a gazdag ízek a francia konyhához kötik, de Mark Lundgaard séf fantáziájával vegyítve tökéletes, modern ételekkel képes kényeztetni a vendégeket.

A világhírű dán séf, René Redzepi 2003-ban indította útjára tulajdonostársaival a legizgalmasabb gasztronómiai utazást, az éttermek Google-jét, amit azóta Nomaként ismerünk. Az évszázad eddigi legbefolyásosabb, két Michelin-csillagos vendéglátóhelye fennállása alatt négyszer nyerte el a világ legjobb étterme címet, bő egy évvel ezelőtt mégis bezárt. Persze, ez nem a hanyatlás, hanem egy sziklaszilárd koncepció következménye: Redzepiék nem tíz-húsz évre, hanem több évszázadra terveznek, ahhoz pedig folyamatos megújulás kell, és egy hely, ami ezt lehetővé teszi. Új fejezetet nyitottak, itt pedig megmutatjuk, hogyan épült fel, és miről szól az új Noma.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Így készül a legegyszerűbb pikáns édesburgonya-krémleves
Száz éve nem történt ilyen New York szívében
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom