Már nagyon érett.
A Dániára, Finnországra, Izlandra, Norvégiára és Svédországra kiterjedő Michelin Guide Nordic Countries 2021 új csillagait szeptember 13-án a norvégiai Stavangerben ismertették.
René Redzepi világhírű étterme, a koppenhágai Noma most már hivatalosan is három Michelin-csillagos helynek mondhatja magát.
A 2003-ban megnyitott Noma néhány évnyi bemelegítést követően szinte letarolta a gasztrovilágot: 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben is elnyerte a világ legjobb étterme címet.
Az északi konyhát a kulináris térképre felrajzoló Redzepi helye azonban annak ellenére sem tudta kiérdemelni a harmadik csillagot, hogy az étterem a Restaurant magazin szerint a világranglista élén áll.
A kalauz szerint a költözésen átesett, második reinkarnációját élő Noma "erősen kötődik a természethez, és holisztikus megközelítésében szokatlan, szezonális alapanyagokat felhasználva kreatív és összetett ételeket mutat be".
A háromcsillagos minősítés bejelentésekor Redzepi döbbenten nézett maga elé. "Teljesen ledöbbentem. Tényleg, őszintén, teljesen meglepődtem. Valami olyasmit érzek, amit eddig még soha, nem is tudom, hogyan fejezzem ki magam most" – mondta a séf.
A norvégiai Oslóban található Maaemo éttermet szintén három csillaggal tüntették ki, illetve megkapta a Michelin Zöld Csillagot is a fenntarthatósági szempontok miatt. Esben Holmboe Bang séf elmondta, hogy a bejelentést megelőzően ideges volt, mivel az étterem új helyre költözött, ezért nem volt biztos benne, meg tudja-e tartani a csillagokat. "Számomra a három Michelin-csillag a legnagyobb megtiszteltetés, amit séfként, csapatként és étteremként el lehet érni. Ez egy nagyon érzelmes utazás volt" – nyilatkozta.
A koppenhágai Kong Hans Kælder 2021-ben immáron két csillagot tulajdonol: a fantasztikus környezetben található, negyvenöt éve működő éttermet a Michelin szerint a fényűző alapanyagok és a gazdag ízek a francia konyhához kötik, de Mark Lundgaard séf fantáziájával vegyítve tökéletes, modern ételekkel képes kényeztetni a vendégeket.
A világhírű dán séf, René Redzepi 2003-ban indította útjára tulajdonostársaival a legizgalmasabb gasztronómiai utazást, az éttermek Google-jét, amit azóta Nomaként ismerünk. Az évszázad eddigi legbefolyásosabb, két Michelin-csillagos vendéglátóhelye fennállása alatt négyszer nyerte el a világ legjobb étterme címet, bő egy évvel ezelőtt mégis bezárt. Persze, ez nem a hanyatlás, hanem egy sziklaszilárd koncepció következménye: Redzepiék nem tíz-húsz évre, hanem több évszázadra terveznek, ahhoz pedig folyamatos megújulás kell, és egy hely, ami ezt lehetővé teszi. Új fejezetet nyitottak, itt pedig megmutatjuk, hogyan épült fel, és miről szól az új Noma.
(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)
étterme | michelin-csillag | rene redzepi | étterem | legjobb | világ
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!