Végre megkapta a világ legjobb étterme azt, amire hosszú évek óta várt

Már nagyon érett.

A Dániára, Finnországra, Izlandra, Norvégiára és Svédországra kiterjedő Michelin Guide Nordic Countries 2021 új csillagait szeptember 13-án a norvégiai Stavangerben ismertették.

René Redzepi világhírű étterme, a koppenhágai Noma most már hivatalosan is három Michelin-csillagos helynek mondhatja magát.

A 2003-ban megnyitott Noma néhány évnyi bemelegítést követően szinte letarolta a gasztrovilágot:  2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben is elnyerte a világ legjobb étterme címet.

Az északi konyhát a kulináris térképre felrajzoló Redzepi helye azonban annak ellenére sem tudta kiérdemelni a harmadik csillagot, hogy az étterem a Restaurant magazin szerint a világranglista élén áll.

A kalauz szerint a költözésen átesett, második reinkarnációját élő Noma "erősen kötődik a természethez, és holisztikus megközelítésében szokatlan, szezonális alapanyagokat felhasználva kreatív és összetett ételeket mutat be".

Rene Redzepi

A háromcsillagos minősítés bejelentésekor Redzepi döbbenten nézett maga elé. "Teljesen ledöbbentem. Tényleg, őszintén, teljesen meglepődtem. Valami olyasmit érzek, amit eddig még soha, nem is tudom, hogyan fejezzem ki magam most" – mondta a séf.

A norvégiai Oslóban található Maaemo éttermet szintén három csillaggal tüntették ki, illetve megkapta a Michelin Zöld Csillagot is a fenntarthatósági szempontok miatt. Esben Holmboe Bang séf elmondta, hogy a bejelentést megelőzően ideges volt, mivel az étterem új helyre költözött, ezért nem volt biztos benne, meg tudja-e tartani a csillagokat. "Számomra a három Michelin-csillag a legnagyobb megtiszteltetés, amit séfként, csapatként és étteremként el lehet érni. Ez egy nagyon érzelmes utazás volt" – nyilatkozta.

A koppenhágai Kong Hans Kælder 2021-ben immáron két csillagot tulajdonol: a fantasztikus környezetben található, negyvenöt éve működő éttermet a Michelin szerint a fényűző alapanyagok és a gazdag ízek a francia konyhához kötik, de Mark Lundgaard séf fantáziájával vegyítve tökéletes, modern ételekkel képes kényeztetni a vendégeket.

A világhírű dán séf, René Redzepi 2003-ban indította útjára tulajdonostársaival a legizgalmasabb gasztronómiai utazást, az éttermek Google-jét, amit azóta Nomaként ismerünk. Az évszázad eddigi legbefolyásosabb, két Michelin-csillagos vendéglátóhelye fennállása alatt négyszer nyerte el a világ legjobb étterme címet, bő egy évvel ezelőtt mégis bezárt. Persze, ez nem a hanyatlás, hanem egy sziklaszilárd koncepció következménye: Redzepiék nem tíz-húsz évre, hanem több évszázadra terveznek, ahhoz pedig folyamatos megújulás kell, és egy hely, ami ezt lehetővé teszi. Új fejezetet nyitottak, itt pedig megmutatjuk, hogyan épült fel, és miről szól az új Noma.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

michelin-csillag | Dánia | noma | étterme | három | elismerés

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Nagyvárosi kalandor a Volvótól
Hirdetés