Ezért veszélyes nyilvános wifire felcsatlakozni

Aggódtál már valaha is a repülőtereken vagy más közösségi helyeken a nyilvános wifi biztonsági kockázatai miatt? Valószínűleg nem. Pedig kellene.

Számos oka lehet annak, hogy miért kell néha nyilvános wifire felmenni egy utazás alkalmával, legyen az akár egy fontos üzenetváltás, vagy valamilyen helyszín keresése a Google Maps-en. Sajnos azonban az ilyen típusú hozzáférés kockázattal jár.

Ha ismeretlen hálózathoz csatlakozunk, az eszközünk másodpercek alatt veszélybe kerülhet, úgyhogy van néhány dolog, amit érdemes tudni a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.

Miért veszélyes?

Mivel egy nyilvános helyen több tucat vagy talán több ezer ember lehet, ezért egy "csalónak" mindez kiváló lehetőséget jelent arra, hogy észrevétlenül kiszemeljen magának valakit. A nyilvános wifi legnagyobb veszélye az, hogy valaki ellophatja a személyes adatainkat. Miután csatlakoztunk a nyilvános wifihez, a hackerek képesek lehetnek nyomon követni mindent, amit online csinálunk.

Ha egy veszélyeztetett hálózatra mentünk fel, akkor percek alatt máris képesek megfigyelni a kütyünket.

A nem biztonságos wifi használata pedig számos szörnyű következménnyel járhat, például:

  • A számítógépet vagy a telefont megfertőzheti vírussal
  • Elveszhetnek a bankszámla-adatok
  • Ellophatják a személyazonosságunkat

Hogyan lehet mindezeket elkerülni?

A legegyszerűbb módja az, ha mindig kétszeresen ellenőrzzük a hálózat nevét a jelen lévő személyzet egyik tagjával, mielőtt csatlakozunk egy kávézó vagy szálloda wifijéhez. Ha kétségeink vannak, ne csatlakozzunk fel.

Kapcsoljuk ki a gépen vagy a telefonon a wifi automatikus csatlakozási funkcióját. Ez ugye alapból automatikusan, felhasználói beavatkozás nélkül csatlakoztatja a készüléket a helyben elérhető hálózatokhoz, például a nyilvános wifi-hotspotokhoz. A funkció viszont meglehetősen veszélyes, mivel automatikusan csatlakozhat egy ismeretlen és bizonytalan hálózathoz anélkül, hogy lehetőségünk lenne ellenőrizni annak tisztaságát.

Használjuk a VPN-t (virtuális magánhálózatot). Privát szférát és anonimitást biztosít azáltal, hogy a nyilvános internetkapcsolatot magánhálózattá alakítja. Dióhéjban összefoglalva: elrejti az online tevékenységeinket, ezáltal gyakorlatilag nyomon követhetetlenek maradunk, és a kibertolvajok nem férhetnek hozzá a személyes adatainkhoz. Egy tisztességes VPN-szolgáltatás havonta párezer forintba kerül. Megéri.

Ellenőrizzük az URL-t. Győződjünk meg róla, hogy a böngészőben "https"-sel kezdődik a megtekintett weboldal URL-je. Itt az "s" ugyanis a biztonságos használatot jelenti, míg a"http" ennek az ellenkezőjét.

Használjuk a saját adatkeretünket. Igen, tudjuk, hogy költséges lehet (pláne egyes külföldi országokban), de még mindig sokkal jobban járunk, mintha lóhalálában vissza kellene szerezni az összes adatot, miután ellopták a hitelkártyaadatainkat (mondjuk).

Kerüljük az "érzékeny" webhelyeket.  Ha mégis elkerülhetetlen a nyilvános wifire kapcsolódás, ne jelentkezzünk be olyan felületekre, ahol például banki szolgáltatásokhoz kapcsolható adatokat kell megadni.

A régi szép időkben az emberek csak levélben, táviratban, vagy uram bocsá’ valódi beszélgetés útján kommunikáltak egymással. Mai szemmel meglehetősen romantikusnak tűnik az internet előtti világ, melyben okostelefonok, táblagépek és végtelennek tűnő Facebook-értesítések nélkül éltük az életünket. Egy olyan világban, ami tele volt  igazi, klasszikus emberi kapcsolatokkal. Nagyjából ilyen életmódot kaptak a sorstól a nyugat-virginiai Green Bank lakói – merthogy a kisvárosban törvényen kívüli cselekedetnek számít a mobiltelefonok és a wifi használata.

(Forrás: Traveldailynews, fotók: Unsplash)

 

utazás | hálózat | nyilvános wifi | tipp | kockázat

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom