A Torta Pasqualina, azaz a húsvéti pite hagyományos módon spenóttal és tojással készül és elengedhetetlen eleme az olasz ünnepi asztalnak.
Hozzávalók:
- 450 gramm liszt
- 600 gramm ricotta
- 200 gramm vaj
- 100 gramm reszelt parmezán
- 100 gramm provolone sajt kockára vágva
- 8 nagy tojás
- 1 kg friss spenót
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma összezúza
- 1 csokor petrezselyem felaprítva
- só, bors, szerecsendiókakukkfű
- olíva olaj
Elkészítése
Első lépés: A tésztához tegyük a lisztet egy keverőtálba, morzsoljuk bele a vajat, adjunk hozzá két tojást és annyi vizet, hogy lágy, de nyújtható tésztát kapjunk. Csomagoljuk fóliába és hűtőben legalább harminc percig pihentessük!
Második lépés: Amíg a tészta a hűtőben vár a sorára, addig a spenótot egy nagy serpenyőbe dobjuk és fedő alatt pár perc alatt összefonnyasztjuk. Kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet és félretesszük. Egy másik serpenyőben vajat és olajat hevítünk, üvegesre pirítíjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről.
Harmadik lépés: Spenóthoz hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a ricottát, a sajtokat és beletörünk három tojást. Sózzuk, borsozzuk, szerencsendióval ízesítjük, majd hozzákeverjük a vöröshagymás keveréket is.
Negyedik lépés: A tésztát kivesszük a hűtőből, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. A piteformát kivajazzuk, kilisztezzük és a tészta felét belesimítjuk. Ráhalmozzuk a spenótok keveréket, kissé lenyomkodjuk. A töltelékbe három mélyedést készítünk, ezekbe beleteszünk egy-egy keményre főzött tojást.
Ötödik lépés: A tészta másik felét ráhajtjuk a spenótos massza tetejére, a szélét kissé lenyomkodjuk, levágjuk a felesleget és a tetejét villával megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon.
Hatodik lépés: A pite tetejét elkevert tojássárgájával megkenjük és légkeveréses sütőben 160 fokon harminc perc alatt készre sütjük. Fogyasztás előtt legalább tizenöt percig pihentetjük. Melegen vagy szobahőmérsékletűre hűlve fogyasztjuk.
A húsvéti menünek érdemes kreatívan nekifogni. Ebben a cikkünkben a legjobb praktikákra hívjuk fel a figyelmet, itt pedig három egyszerű ünnepi ételt mutatunk, ami tíz perc alatt elkészül.
(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty)
olasz konyha | spenót | olasz fogás | olasz étel | pite
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!