Close
Újabb csapással néz szembe az olasz turizmus

Újabb csapással néz szembe az olasz turizmus

A legjobban költekező turistákat kell majd nélkülöznie az országnak.

Kedden írtunk a magyar üdülővárosról, mely igen népszerű az orosz turisták körében, bár erről valószínűleg már csak múlt időben beszélhetünk. Az Oroszországból érkező utazók a legnagyobb vásárlóerővel rendelkezők közé tartoznak, és hiányuk az olasz gazdaságot is rendkívül mélyen érinti. A tg24.sky.it áttekintette, hogyan is futott fel ennyire a keleti országból érkező érdeklődés a mediterrán vidék iránt.

Az oroszok az 1980-as évek közepe óta érkeztek tömegesen Olaszországba,

és számuk azóta is szinte folyamatosan nőtt. Most azonban a járvány után a háború  miatti korlátozások ismét csökkentik az orosz utazók számát, ami tovább mélyíti a koronavírus által is sújtott olasz turizmus válságát.

A megelőző öt évhez képest már 1991-ben megnégyszereződött az akkor még a Szovjetunió területéről érkező turisták száma Olaszországban, elérve az egymilliót, majd addig nőtt, hogy az Országos Idegenforgalmi Hivatal, az ENIT 1995-ben úgy döntött, Moszkvában is nyit egy irodát.

Még ehhez képest is minőségi ugrás következett be, amikor

2003 augusztusában Vlagyimir Putyin Silvio Berlusconi vendége volt

ugyanabban a tenger melletti villában, amelyben 2002-ben már néhány napot eltöltött két tizenéves lányával Mariával és Jekatyerinával. 2003-tól kezdve Olaszország sokat tett azért, hogy megkönnyítse az oroszok belépését, egyszerűsítette többek között a bürokratikus eljárásokat különös tekintettel a vízumszerzésre.

2009-től 2014-ig az orosz turisták vendégéjszakáinak száma hárommillió hatszázezerről közel nyolcmillióra nőtt, míg költéseik 623 millió euróról egymilliárd-háromszázmillió euróra nőttek. Ebből is látszik, hogy az orosz turisták között sokan vannak a “nagy költekezők”, de ez alatt nemcsak az oligarchákat és iparmágnásokat kell érteni, mert idetartoznak a magas jövedelmű és magas életszínvonalon élő utazók is.

Egy felmérés szerint

2013-ban az orosz turisták naponta átlagosan körülbelül százhetven eurót (körülbelül hatvannégyezer forintot) költöttek,

vagyis hatvanöt százalékkal többet, mint általában a többi külföldi turista. Ezt a tendenciát a 2014-es első ukrán válság sem tudta megfordítani, abban az évben még három százalékkal nőtt is az orosz turisták száma 2013-hoz képest.

2015 márciusában maga Putyin jelentette be Matteo Renzi akkori miniszterelnökkel folytatott találkozója végén, hogy abban az évben mintegy kilencszázezer orosz állampolgár egymilliárd dollárt hagyott Olaszországban, az olaszországi befektetéseik pedig két-hárommilliárd eurót tesznek ki, míg Oroszországban több mint négyszáz olasz cég képviselteti magát.

2016-ban ismét több mint öt százalékkal nőtt az orosz látogatók száma 2015-höz képest, 2019-ben pedig a Nemzeti Idegenforgalmi Közösség kijelentette, hogy az oroszok jobban szeretik Olaszországot, mint Spanyolországot, miután többen utaztak az előbbi helyre. Most úgy tűnik, ez a korszak véget ért.

Nézd meg, hogyan hirdeti az olasz életérzést a zseniális világsztár, és milyen újdonság várja a turistákat idén az országban.

(Forrás: tg24.sky.it, képek: Unsplash)

 

turisták | olaszország | turizmus | oroszország | orosz

FOLYTASD EZZEL

Légiutas-kísérők elárulták, milyen fura kéréseket kapnak az első osztályon utazóktól

Az EU Magyarország számára is drasztikus döntést hozott: meghosszabbítják a gazdasági szankciókat Oroszország ellen

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram