Close
Most egy szebb napokat látott amerikai város kínál szemtelenül olcsó ingatlanokat

Most egy szebb napokat látott amerikai város kínál szemtelenül olcsó ingatlanokat

Az elmúlt években főként Olaszországban voltak népszerűek az elsősorban a lakosság létszámának növelése érdekében indított egyeurós házakciók, most viszont a tengerentúlon is beszáll a játékba egy (nagy)város.

Detroit hasonló kezdeményezéssel próbál meg új lakosokat toborozni, mint tette azt jó néhány olasz falu vagy nagyobb település, azzal a csöppet sem elhanyagolható különbséggel, hogy egy euró helyett drágábban, akár már ezer dollárért (307 ezer forintért) kínál ingatlanokat.

Ami persze még mindig elég csábítónak számít.

Összesen hatszázhatvanhárom házból válogathatnak azok, akiknek megmozgatja a fantáziáját a motorvárosba költözés, bár Detroit népessége az utóbbi időben meglehetősen nyugtalanítóan alakult: 1950 óta a lakosság felét elvesztette, 2014-től kezdődően pedig több mint 15 ezer házat bontottak le városszerte.

Hogy ne maradjanak kihasználatlanul az óriási telkek és területek, ezért a városvezetés több száz házat kínál fel árverésre.

Valamennyi otthonért egy meghatározott időpontban kezdődik az ezer dollárról induló licit, az érdeklődők előtte természetesen átböngészhetik a kínálatban szereplő, változatos állapotú ingatlanok leírásait, előre egyeztetett időpontban pedig személyesen is megnézhetik a kiszemelt házat és annak környékét.

Ahogyan azt már megszokhattuk, az apró betűs részre ebben az esetben is kiemelt figyelmet kell fordítani. Különböző illetékekkel, biztosítási díjjal és adókkal egészül ki az ezerdolláros kikiáltási ár, tehát jó néhány százat még minimum rá kell pakolni.

Arról nem beszélve, hogy nagyon sok házban nincs például vízszolgáltatás, aminek az újbóli bekötése akár tízezer dollárba (bő hárommillió forintba) is kerülhet.

A vásárláshoz vagy michigani lakcímkártya szükséges, vagy a leendő tulajdonosnak bizonyítania kell a szándékait arról, hogy a felújítás végeztével új otthonában képzeli el a jövőjét.

A győztes ajánlattevőnek a vásárlástól számított tizenöt napon belül fotókkal kell igazolnia, hogy eltávolította a házból a törmeléket, majd harmincnaponként dokumentálnia kell a renoválás mentetét, száznyolcvan nap elteltével pedig alátámasztania, hogy teljesítette a feltételeket és elfoglalta az ingatlant.

Egyeurós álmok

Az elmúlt egy-két évben számos olasz régió – leginkább Szicília és pár déli olasz környék – apró városa ajánlott fel egyeurós vételárért házakat abban a reményben, hogy ezzel felpezsdíthetik a haldokló közösségeket. A botrányosan olcsó árak híre természetesen futótűzként terjedt el, és világszerte milliók kezdtek lázas morfondírozásba, mennyire fantasztikus is lenne aprópénzért lecserélni eddigi lakóhelyüket egy falusias olasz csodára. A friss olaszház-tulajdonosok ebben a cikkünkben meséltek arról, mi történt azután, hogy megvették egy euróért az olasz álmot. Castropignano település vezetése is követi néhány olaszországi sorstársa példáját, és eladja romos állapotban lévő ingatlanjait, de nem a megszokott módon.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Unsplash, Getty Images)

olcsó | usa | ezer | dollár | akció

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram