Minden, amit az utazás jövőjét jelentő oltásútlevélről tudni kell

A pandémia miatt jelenleg hatalmas kihívást jelent az utazás. Aki el akarja hagyni az országot, annak számos fontos szempontot kell figyelembe vennie, így például számolnia kell a szükséges járattörlésekkel, kötelező karanténnal és tesztelési követelményekkel. Világszerte azonban napról napra egyre többen kapják meg a koronavírus elleni vakcinát, ez pedig jelentősen átalakíthatja a szokásokat és a feltételeket is.

A globális átoltottság azonban még messze van. A fogadóországok eltérő gyakorlatokat vezettek be, a szakértők pedig azt hangsúlyozzák, legalább 2022-ig nem várható, hogy az utazás olyan könnyűvé és egyszerűen hozzáférhetővé váljon, mint azelőtt. Ráadásul nemcsak az utazók részéről van szükség hatalmas erőfeszítésre, hanem a légitársaságoktól, és a turisztikai ügynökségektől is folyamatos elérhetőséget igényel az, hogy az utazókat tájékoztassák a lehetőségeikről.

Ahogyan arra már mi is több alkalommal felhívtuk a figyelmet, az oltásútlevél kérdése és megvalósítása egyre több országban került már napirendre. Ennek kibővített változata egy olyan digitális megoldás lenne, ami minden egészségügyi információt tárolni tudna, így az utazók és az ellenőrző szervek is egyszerűen hozzá tudnának férni az immunizálással kapcsolatos nyilvántartásokhoz, dokumentációkhoz, igazolásokhoz. Összegyűjtöttünk néhány fontos információt, amit már most tudni lehet erről az egészségügyi digitális igazolásról.

Mi az az oltásútlevél?

A vakcinaútlevél lehetővé teszi az utazók számára, hogy igazolják azt, hogy már átestek a koronavíruson, vagy megkapták ellene a védőoltást. Ez a dokumentum lehet papíralapú és digitális is. Nehezítő körülmény, hogy számos vakcina van jelenleg a piacon, a jövőben pedig továbbiak engedélyeztetése várható. Van, amelyik esetében az immunitáshoz elegendő egyetlen oltás is, másik oltóanyag esetében pedig ismétlőoltásra van szükség, ráadásul az sem egyértelmű, hogy egyes vakcinák milyen hosszú időtartamra biztosítanak védettséget.

Valószínű az is, hogy különbségek vannak az eltérő oltások hatékonysága között, így várhatóan az országok további intézkedéseket vezethetnek majd be, hogy csökkentsék a vírus behordozásának kockázatát.

Az oltásútlevél új fogalom?

Nem, hiszen az 1800-as évektől kezdve valamilyen formában jelen van a nemzetközi utazási piacon. Például sárgaláz esetén számos afrikai ország megköveteli a beutazók részéről azt, hogy egy nemzetközi oltási tanúsítványt, úgynevezett sárga lapot mutassanak be, amelyen szerepel az, hogy mikor kapták meg a betegség elleni vakcinát.

Milyen példák vannak rá már most?

A vakcinaútlevél kérdése nem példa nélküli, hiszen létezik például az úgynevezett The CommonPass, vagy a Nemzeti Légi Közlekedési Szövetség utazási igazolványa is,

amelyek a tervezett oltási útlevélhez hasonlóan információkat tartalmaznak az egyének vizsgálati eredményeiről, oltási igazolásairól, és megtalálható bennük az útlevelük digitális másolata is.

Az International SOS biztonsági cég maga is kifejlesztett egy hasonló alkalmazást a közelmúltban.

Hogyan működhet a gyakorlatban?

A Common Pass több mint háromszáz egészségügyi rendszerhez tud csatlakozni, lehetővé téve a felhasználók számára azt, hogy az alkalmazáson keresztül bejelentkezzenek az egészségügyi szolgáltatójuk weboldalára, ahol megtudják, milyen vizsgálatokra, oltásokra van szükségük. Az applikáció létrehoz egy QR-kódot a meglévő egészségügyi adatok alapján, amelyet az utazó  meg tud mutatni a hatóságoknak.

Milyen nehézségei vannak a bevezetésének?

Az egészségügyi információk cseréje nagyfokú bizalmat igényel az egyes országok részéről is, továbbá a bizalmi viszonynak ki kell terjednie arra is, hogy egymás teszteredményeit is elfogadják.

Az oltásútlevél megszünteti a maszkok és más járványügyi intézkedések szükségességét?

Amíg egyértelmű információk nem állnak rendelkezésünkre arról, hogy az oltások meggátolják azt, hogy a vírus átadható legyen mások számára, addig várhatóan a társadalmi távolságtartásra, és a maszkviselésre vonatkozó szabályok továbbra is érvényben maradnak majd.

A vakcinaútlevelek fokozzák az utazási kedvet?

Ezt egyelőre nem lehet tudni, hosszú távon várhatóan fellendülést eredményezhet. Izrael már bejelentette, hogy az oltottak számára zöld útlevelet állítanak ki, így ők járhatnak étterembe, és mentesülhetnek a karanténkötelezettség alól is. Ugyanakkor minden ország más intézkedéseket vezet be, máshogy dönt majd az enyhítésről.

A szakértők a jelenlegi helyzetben azt mondják: az oltások elterjedését követően sem fog visszatérni az utazások spontaneitása a korábbi szintre.

Számos ország igyekszik vakcinaútlevelek bevezetésével beindítani a turizmust, ilyen a Seychelles-szigetek, Grúzia és Lengyelország, ezeken a helyeken az oltással rendelkező utazók előnyt élveznek.

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

utazás | oltás | útlevél | covid-19 | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram