Close
Ez az európai reptér fejlődött a legnagyobbat az idén

Ez az európai reptér fejlődött a legnagyobbat az idén

Ami idén nyáron a reptereken történt, az bizonyára sokaknak inkább visszafejlődésnek tűnt, mégis akadtak olyan légikikötők, amelyek győztesen jöttek ki a járvány utáni regenerálódásból.

Ez pedig leginkább a brüsszeli Zaventem repülőtérről mondható el, amely idén megkapta a legnagyobb útvonalfejlesztésekért járó Routes Awards díjat. Az elismerést minden évben azoknak a reptereknek ítélik oda, amelyek a légitársaságok szerint a legnagyobb marketingtámogatást nyújtották az elmúlt évben. Egy-egy légitársaság legfeljebb öt repülőteret illetve úti célt jelölhet, pontegyenlőség esetén pedig azok a repülőterek kapnak elsőbbséget, amelyek az elmúlt 12 hónapban a legnagyobb utasszám-növekedést érték el.

A brüsszeli kikötő az 5 és 10 millió utas közötti forgalmat bonyolító repterek kategóriájában is első helyezett lett, ami egyrészt annak köszönhető, hogy

nyolc új légitársaság kezdte meg itt a működését a járvány kezdete óta:

az Air Belgium, a Transavia és a Corendon Airlines bázist is nyitott, a SKY express, a PLAY, a Flyr, a FlyOne és a HiSky pedig új járatokat kínál. 2021-ben és 2022-ben emellett tizenhat új úti cél került fel a kínálatba, köztük Johannesburg, Fokváros és Havanna.

Az 5 milliós utasforgalom alatti kategóriában a nürnbergi reptér vitte el a pálmát, ahol a 2022-es nyári utasforgalom egy százalékkal haladta meg a 2019-es szintet, miközben több mint húsz új úti céllal bővült a menetrend, köztük dublini és valenciai járatokkal.

A 10-17,5 milliós kategóriában az athéni reptér győzött, ahol idén nyáron a forgalom majdnem elérte a 2019-es szintet, miközben a repülőtér nyolc új légitársaságot fogadott, és tizenegy új úti cél került fel a kínálatába.

A cancúni repülőtér a 17,5 millió feletti kategóriában diadalmaskodott,

a mexikói légikikötőnek tavaly 48 új útvonallal bővült a menetrendje,

és számos új légitársaságot is üdvözölt, köztük a KLM-et, a TAP Air Portugalt, az Austrian Airlinest, a Levelt és a Viva Airt.

A desztináció kategória győztese a Cape Town Air Access útvonalfejlesztési projekt lett. Fokváros 2022 júliusában elérte a 2019-es utsszám 87%-át, és új útvonalakat hozott ide a Delta Air Lines és a United Airlines is. A légitársaságok díját a spanyol Volotea kapta, amelynek kapacitása 2022-ben 30%-kal nőtt 2019-hez képest, és már több mint 10,4 millió ülőhelyet kínál.

Ami az európai reptereket illeti, továbbra is jellemzőek a sztrájkok és van, ahol forgalmi limittel is számolni kell. A szakértők nem ilyen jövőt jósoltak a légikikötőknek a járvány alatt.

(Forrás: Routes, képek: Getty Images)

Routes Awards | reptér | útvonalbővülés | menetrend | repülőtér

FOLYTASD EZZEL

Ezernyi nyelven szól egy vallomás: rekordot döntött tavalyhoz képest a Liszt Ferenc Repülőtér

Karácsony környékén nem lesz egyszerű a vonatozás ezeken a járatokon

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram