Close
Zárnak a sípályák, keresztbe tesz a szezonnak a meleg tél

Zárnak a sípályák, keresztbe tesz a szezonnak a meleg tél

Ősszel még azt hihettük, az emelkedő rezsiáraktól kell a leginkább tartaniuk a sípályáknak. Mostanra azonban kiderült, egy még ennél is kevésbé kivédhető veszély fenyegeti a lejtőket.

Franciaországban például a karácsony utáni időszak 1997 óta a legmelegebb volt, különösen magas hőmérséklettel, amely hét-nyolc fokkal haladja meg a szezonális átlagot. Salzburg környékén már legalább egy hónapja nem láttak havat, Svájcban pedig rekordmeleg volt, húsz fokot is mértek.

Franciaországban a sípályák mintegy fele bezárni kényszerült, a Vogézekben és a Jura-hegységben a pályák kevesebb mint negyede tart nyitva. Néhány üdülő próbál alkalmazkodni a megváltozott helyzethez és alternatív programokat kínál, a Vogézekben található La Schlucht üdülőhely például

a síelők helyett a túrázókat várja a felvonóival,

pedig általában náluk a karácsony és az újév közötti hét a legerősebb a szezonban.

Az elzászi Lac Blanc környékén minden lejtő zárva, a látogatókat a hó nélkül is működő tobogán-pályára irányítják. Más európai síüdülők is kénytelenek profilt váltani legalább ideiglenesen: van, ahol drótköteles csúszást, biciklizést és gokartozást kínálnak a vendégeknek, akik máskor a hó miatt érkeznek oda.

Franciaország 250 sípályájából mindössze ötven található nagy magasságban, vagyis 1500 méter felett.

A mostanában tapasztalható meleg idő pedig aggodalomra ad okot az alacsonyabban fekvő terepek jövőjével kapcsolatban.

Ha eddig eretnek dolognak számított inkább a szálláson maradni síelés helyett, ezután talán a hegyi házakhoz is másképp viszonyulunk majd.

(Forrás: Independent, képek: Unsplash)

síelés | franciaország | meleg | sípálya |

FOLYTASD EZZEL

Középkori mesevilágba repít a kőkunyhók falva Olaszországban

Kiderült, melyek az Egyesült Királyság kedvenc és legtöbbet kritizált látványosságai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram