Close
Meglepő, melyik európai országban indult be a tankolási turizmus

Meglepő, melyik európai országban indult be a tankolási turizmus

Talán elsőre nem gondolnánk, de a svájciakat is megviselik a magas benzinárak.

A problémára viszont kézenfekvő megoldás kínálkozik a határtól nem messze élőknek, például a genfieknek, akik ahelyett, hogy 2,20 frankot (934 forintot) fizetnének egy liter üzemanyagért, átgördülnek Franciaországba, Felső-Savoya megyébe, ahol 1,80 euróért (735 forintért) tanholhatnak. Ez a frankhoz képest kedvező euróárfolyammal együtt sokaknak megéri a hosszabb utazást.

Egyes francia politikusok azonban nem örülnek az új turisztikai trendnek. Mint mondják, azért lehet olcsóbb Franciaországban a benzin, mert literenként 18 centet a kormány térít vissza, vagyis végső soron a francia adófizetők finanszírozzák. „Mindenképpen elsőbbséget kell adnunk a franciáknak” – mondta Loïc Hervé, Felső-Savoya szenátora egy interjúban. Mint hozzátette,

nem kellene a gazdagokat segítenünk, a svájciakat és a külföldi turistákat. Ilyen egyszerű.

Mauro Poggia genfi ​​államtanácsos azonban azzal érvel, hogy

a határmentén tapasztalható előnyök mindig kétirányúak,

és a Genfben dolgozó francia szakemberek magasabb fizetéseket és egyéb juttatásokat élvezhetnek, vagyis kihasználhatják azokat az előnyöket, amelyeket a svájci cégek nyújtanak nekik. „És azt se felejtsük el, hogy a hazatérő franciák Genfben tankolták meg az autóikat, de ez senkit sem zavart” – tette hozzá. (A háború előtt az ólommentes benzin olcsóbb volt Svájcban.)

Júniusban a svájci kormány elutasította azt az üzemanyag-támogatási rendszert, amelyet Franciaország mellett Ausztria, Németország és Olaszország is bevezetett. A francia támogatás ráadásul literenként 30 centre emelkedik szeptemberben és októberben, így a svájci rendszámú járművek áramlása valószínűleg nem fog egyhamar megállni.

Ugyanakkor nem a svájci-francia határ az egyetlen, ahol megfigyelhető ez a jelenség: Luxemburg híresen olcsó benzinárai miatt sok kamionos és nyaraló áll meg ott is tankolni. A világ legnagyobb benzinkútja, a Luxemburg déli részén, közvetlenül az A3-as út mellett található Shell Berchem ezen a nyáron még a szokásosnál is forgalmasabb volt.

Ha tankolni nem is, túrázni azért még érdemes elmennünk Svájcba, ezt pedig megtehetjük Budapestről közvetlen vonattal is.

(Forrás: Euronews, képek: Unsplash)

benzinár | Svájc | franciaország | tankolás | benzin

FOLYTASD EZZEL

Mától újra lehet síelni Magyarország egyik kedvenc síarénájában

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram