Ha ezt a lenyűgöző jelenséget látod, azonnal menekülj!

Bár harmonikus látványt nyújt, egyáltalán nem biztonságos.

Talán már találkoztál a szakítóáramlat jelenségével, mely kisodorhatja a gyanútlan úszókat a nyílt tengerre, de nem biztos, hogy az úgynevezett szögletes hullámok veszélyeivel is tisztában vagy. Igen, léteznek ilyenek, és bár valóban lenyűgözőek, igencsak veszélyesek is.

A tengerkereszteződés néven is ismert jelenség akkor következik be, amikor két hullámrendszer keresztezi egymást, miközben ferde szögben haladnak egymással szemben, így négyzethálót alkotva.

Ilyenkor hatalmas erő feszül a felszín alatt, amely pillanatok alatt beszippantja vagy kisodorja az embert.

Ezek az örvények a nyílt tengeren találkoznak, aztán szépen fodrozódva kijutnak a partra, de sokáig tarthat a kifutásuk, ha újabb és újabb áramlatok érkeznek két irányból. A két irányból érkező széláramlatok (vagy egy vízáramlat és egy széllökés) is okoznak szögletes hullámokat, melyek könnyen felborítanak egy csónakot vagy akár egy hajót is.

A szögletes hullámok meglehetősen ritkák, de ha előfordulnak, általában a part menti területeket érintik. Biztonságos távolságból jól megfigyelhetők, például Franciaország nyugati partjánál, az Île de Ré szigetről.

Ha pedig a körülmények engedik, akkor gyakorolhatjuk, hogyan is ismerhetjük ki a természet rejtett folyamatait.

(Forrás: travelandleisure.com, drivemagazine.eu, képek: Wikimedia Commons, Unsplash)

menekülés | szögletes hullám | óceán | veszély | tenger

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom