Close
Ha ezt a lenyűgöző jelenséget látod, azonnal menekülj!

Ha ezt a lenyűgöző jelenséget látod, azonnal menekülj!

Bár harmonikus látványt nyújt, egyáltalán nem biztonságos.

Talán már találkoztál a szakítóáramlat jelenségével, mely kisodorhatja a gyanútlan úszókat a nyílt tengerre, de nem biztos, hogy az úgynevezett szögletes hullámok veszélyeivel is tisztában vagy. Igen, léteznek ilyenek, és bár valóban lenyűgözőek, igencsak veszélyesek is.

A tengerkereszteződés néven is ismert jelenség akkor következik be, amikor két hullámrendszer keresztezi egymást, miközben ferde szögben haladnak egymással szemben, így négyzethálót alkotva.

Ilyenkor hatalmas erő feszül a felszín alatt, amely pillanatok alatt beszippantja vagy kisodorja az embert.

Ezek az örvények a nyílt tengeren találkoznak, aztán szépen fodrozódva kijutnak a partra, de sokáig tarthat a kifutásuk, ha újabb és újabb áramlatok érkeznek két irányból. A két irányból érkező széláramlatok (vagy egy vízáramlat és egy széllökés) is okoznak szögletes hullámokat, melyek könnyen felborítanak egy csónakot vagy akár egy hajót is.

A szögletes hullámok meglehetősen ritkák, de ha előfordulnak, általában a part menti területeket érintik. Biztonságos távolságból jól megfigyelhetők, például Franciaország nyugati partjánál, az Île de Ré szigetről.

Ha pedig a körülmények engedik, akkor gyakorolhatjuk, hogyan is ismerhetjük ki a természet rejtett folyamatait.

(Forrás: travelandleisure.com, drivemagazine.eu, képek: Wikimedia Commons, Unsplash)

szögletes hullám | menekülés | óceán | tenger | veszély

FOLYTASD EZZEL

Így próbálják Dél-Spanyolországba csábítani a gazdagokat

Vacsoráznál az Outlander sztárjával? Ezen a tematikus luxusutazáson megteheted

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom