Egy tévedésből született meg a világ leghíresebb csokoládés desszertje

A francia konyha gyakorlatilag a luxus szinonimája, melynek szerves része a csokoládé is. Franciaországból ered ugyanis a csokoládéban gazdag mousse, a ganache, és az ebből készülő trüffel is, amelynek megszületését legendák övezik.

A trüffel az csokoládék királya, amelynek minden falatja aranyat ér. Azt azonban, hogy ki készítette az első trüffelgolyót, nem tudni. Két népszerű történet is terjed arról, ki lehetett a desszert szülőatyja.

Karácsonyi ajándék

Az egyik legenda szerint Louis Dufour francia cukrász készítette 1895 karácsonyán Chambray-ben. Ihletett vesztett ugyanis a nagy ünnepi forgatagban, elfogytak az ötletei a karácsonyi finomságokból, ezért, hogy valami újdonsággal szolgálhasson vásárlói számára, kísérletezésbe kezdett.

Egy adag ganache-t készített, lehűtötte, kerek gömbbé formázta, majd olvasztott csokoládéba mártotta. Ezután a csokoládéval borított ganache golyókat kakaóporba hempergette. 1902-ben Dufour egyik rokona ​​Angliába vándorolt, és magával vitte a csokoládés desszert receptúráját is, és az újonnan megnyílt Pestat nevű csokoládéboltban kezdte el értékesíteni, hogy onnan meghódítsa az egész világot.

A tanonc hibája

A másik történet a híres főzőóriás, Augusre Escoffierhez fűződik, aki tanonc korában ordas hibát követett el. A feladata ugyanis az lett volna, hogy a felforrósított tejszínt felvert tojással és cukorral keverje el. Ehelyett beleöntötte a tejszínt egy tálba, amelyet csokoládé darabokkal töltöttek meg.

Tévedése ganache-t eredményezett.

Amikor a massza megkeményedett, golyóvá formázta és kakaóporba forgatta.

A gasztrotörténészek azonban további eredettörténeteket is ismernek, van, aki szerint 1850-ben már készítettek trüffelt Svájcban, megint mások szerint a párizsi Sarvadin cukrászdának köszönheti megszületését. Egy dolog viszont biztos: ahogy a trüffel egyre népszerűbbé vált a világon, a cukrászok kísérletezni kezdtek vele, így új ízek is megszülethettek. Volt, aki mogyoróvajat adott hozzá, de konyakos, pezsgős és diós változata is rendkívül elterjedtté vált.

A név eredete és az alapanyagok kiválasztása

A trüffel szó eredete számos európai nyelvben egyértelmű, hiszen megegyezik a szarvasgomba elnevezésével. A kézműves csokigolyók ugyanis kissé rusztikusak, és kakaóporba forgatva éppen úgy néznek ki, mint a különleges gomba darabjai. Ráadásul a luxusérzés is azonos, amelyet a két étel közvetít.

Különösen nagy figyelmet kell azonban szentelnünk arra, hogy milyen alapanyagokból készítjük el a trüffelgolyókat. Törekedjünk arra, hogy kiváló minőségű csokoládét, magas zsírtartalmú tejszínt használjunk, és a keserű kakaóporunk is prémium kategóriás legyen! Dönthetünk azonban úgy is, hogy durvára tört dióba, mandulába vagy pisztáciába forgatjuk, de különleges lesz a végeredmény akkor is, ha kókuszreszelékkel borítjuk, vagy olvasztott Dufour-hoz hasonlóan csokoládéba mártjuk.

Hogyan készítsük?

Nincsen trüffel ganache nélkül. Ennek elkészítése pedig rendkívül egyszerű, csupán három összetevőre, csokoládéra, lágy vajra és forró tejszínre van szükség.

  1. Helyezzünk 10 dekagramm apróra vágott csokoládét egy közepes méretű, hőálló tálba!
  2. 100 ml tejszínt melegítsünk egy kis lábasban közepes lángon, ügyeljünk azonban arra, hogy ne forrjon fel!
  3. Azonnal öntsük a forró tejszínt a csokoládéra, és keverés nélkül hagyjuk néhány percig állni!
  4. Egy spatulával óvatosan keverjük meg, adjunk hozzá 10 gramm puha vajat, és keverjük simára!
  5. Helyezzük a masszát a hűtőbe két órára, hogy lehűljön!
  6. Vegyük ki a hűtőszekrényből, és egy teáskanál segítségével szedjük diónyi darabokra!
  7. Készítsünk belőlük apró gombócokat, és forgassuk bele kiváló minőségű kakaóporba!

Ez is érdekelhet:

A rózsaszín csoki, amelynek erősebb a marketingje, mint az íze

Az elmúlt években egyre több helyen jelent meg a titokzatos rózsaszín csokoládé. Mesélünk róla.

(Fotók: Getty Images)

csokoládé | ganache | édesség | desszert | luxusétel

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom