A francia konyha gyakorlatilag a luxus szinonimája, melynek szerves része a csokoládé is. Franciaországból ered ugyanis a csokoládéban gazdag mousse, a ganache, és az ebből készülő trüffel is, amelynek megszületését legendák övezik.
A trüffel az csokoládék királya, amelynek minden falatja aranyat ér. Azt azonban, hogy ki készítette az első trüffelgolyót, nem tudni. Két népszerű történet is terjed arról, ki lehetett a desszert szülőatyja.
Karácsonyi ajándék
Az egyik legenda szerint Louis Dufour francia cukrász készítette 1895 karácsonyán Chambray-ben. Ihletett vesztett ugyanis a nagy ünnepi forgatagban, elfogytak az ötletei a karácsonyi finomságokból, ezért, hogy valami újdonsággal szolgálhasson vásárlói számára, kísérletezésbe kezdett.
Egy adag ganache-t készített, lehűtötte, kerek gömbbé formázta, majd olvasztott csokoládéba mártotta. Ezután a csokoládéval borított ganache golyókat kakaóporba hempergette. 1902-ben Dufour egyik rokona Angliába vándorolt, és magával vitte a csokoládés desszert receptúráját is, és az újonnan megnyílt Pestat nevű csokoládéboltban kezdte el értékesíteni, hogy onnan meghódítsa az egész világot.
A tanonc hibája
A másik történet a híres főzőóriás, Augusre Escoffierhez fűződik, aki tanonc korában ordas hibát követett el. A feladata ugyanis az lett volna, hogy a felforrósított tejszínt felvert tojással és cukorral keverje el. Ehelyett beleöntötte a tejszínt egy tálba, amelyet csokoládé darabokkal töltöttek meg.
Tévedése ganache-t eredményezett.
Amikor a massza megkeményedett, golyóvá formázta és kakaóporba forgatta.
A gasztrotörténészek azonban további eredettörténeteket is ismernek, van, aki szerint 1850-ben már készítettek trüffelt Svájcban, megint mások szerint a párizsi Sarvadin cukrászdának köszönheti megszületését. Egy dolog viszont biztos: ahogy a trüffel egyre népszerűbbé vált a világon, a cukrászok kísérletezni kezdtek vele, így új ízek is megszülethettek. Volt, aki mogyoróvajat adott hozzá, de konyakos, pezsgős és diós változata is rendkívül elterjedtté vált.
A név eredete és az alapanyagok kiválasztása
A trüffel szó eredete számos európai nyelvben egyértelmű, hiszen megegyezik a szarvasgomba elnevezésével. A kézműves csokigolyók ugyanis kissé rusztikusak, és kakaóporba forgatva éppen úgy néznek ki, mint a különleges gomba darabjai. Ráadásul a luxusérzés is azonos, amelyet a két étel közvetít.
Különösen nagy figyelmet kell azonban szentelnünk arra, hogy milyen alapanyagokból készítjük el a trüffelgolyókat. Törekedjünk arra, hogy kiváló minőségű csokoládét, magas zsírtartalmú tejszínt használjunk, és a keserű kakaóporunk is prémium kategóriás legyen! Dönthetünk azonban úgy is, hogy durvára tört dióba, mandulába vagy pisztáciába forgatjuk, de különleges lesz a végeredmény akkor is, ha kókuszreszelékkel borítjuk, vagy olvasztott Dufour-hoz hasonlóan csokoládéba mártjuk.
Hogyan készítsük?
Nincsen trüffel ganache nélkül. Ennek elkészítése pedig rendkívül egyszerű, csupán három összetevőre, csokoládéra, lágy vajra és forró tejszínre van szükség.
- Helyezzünk 10 dekagramm apróra vágott csokoládét egy közepes méretű, hőálló tálba!
- 100 ml tejszínt melegítsünk egy kis lábasban közepes lángon, ügyeljünk azonban arra, hogy ne forrjon fel!
- Azonnal öntsük a forró tejszínt a csokoládéra, és keverés nélkül hagyjuk néhány percig állni!
- Egy spatulával óvatosan keverjük meg, adjunk hozzá 10 gramm puha vajat, és keverjük simára!
- Helyezzük a masszát a hűtőbe két órára, hogy lehűljön!
- Vegyük ki a hűtőszekrényből, és egy teáskanál segítségével szedjük diónyi darabokra!
- Készítsünk belőlük apró gombócokat, és forgassuk bele kiváló minőségű kakaóporba!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images)
csokoládé | trüffel | luxus | ganache | édesség | desszert
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!