Close
Nem szívesen jönnek most ide legénybúcsúra a turisták

Nem szívesen jönnek most ide legénybúcsúra a turisták

Legalábbis ez derül ki a Last Night of Freedom legény- és leánybúcsúkat szervező cég adataiból.

A háború kitörésekor már megfigyelhető volt a visszaesés a közép- és kelet-európai térség turizmusában, és most úgy tűnik, sokan a nyárra sem gondolták meg magukat az ideutazást illetően. A cég szerint az idei nyáron 60%-kal esett vissza a krakkói foglalások száma, amiért, úgy vélik, elsősorban az ukrajnai háború okolható. Mint mondják, az emberek nemcsak a személyes biztonságukat féltik, de az is rossz érzést kelt bennük, hogy olyan helyen szórakozzanak, ahová mások menekültként érkeznek.

A Lengyel Idegenforgalmi Hivatal szerint az országban 2022 februárja és májusa között 25%-kal esett vissza a forgalom, 20%-kal nőtt viszont az amerikai látogatók száma. A kedvező adat a szervezet szóvivője szerint a Covid-intézkedések eltörlésének is köszönhető, ugyanakkor a lengyelek optimistán készülhetnek az őszre is, ugyanis a hivatal adatai szerint a látogatók száma jelenleg éppen növekszik.

Budapest is kiesett a pikszisből

A Last Night of Freedom szerint ugyanakkor nemcsak Lengyelországot érinti a visszaesés: a budapesti foglalások is visszaestek 45%-kal, hiába került be a város Európa legjobb ár-érték arányú úti céljai közé, míg Rigába 39%-kal kevesebben vágynak. A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint 2022 első hat hónapjában 2019-hez képest 37 százalékos visszaesés volt tapasztalható az országban, míg Amerikából mintegy 65 százalékkal kevesebben érkeztek. Az ügynökség szerint a számok itt is emelkednek, így azt remélik, a mínuszból az év végére már csak 10% marad.

A Szlovák Turisztikai Hivatal januártól májusig terjedő adatai szerint a külföldi látogatók száma 49%-kal csökkent 2019-hez képest, mint hozzáteszik, nehéz megmondani, hogy a járványtól vagy az ukrajnai konfliktustól való félelem riasztja el inkább a turistákat.

A helyzet még azokat az országokat is érinti, amelyek nem határosak Ukrajnával. Az Észt Idegenforgalmi Hivatal szerint a Tallinnba 2022-re tervezett 350 sétahajó-utak felét törölték, mert a balti körutazások során már tudnak megállni a legnépszerűbb úti célon, Szentpéterváron.

Meglepetésbefutók

Érdekes módon a régió két olyan országában is nőtt a turisták száma, melyekről nem feltétlenül gondolnánk, hogy ennyire népszerű.

Moldovába 2022 első negyedévében több külföldi látogató érkezett, mint a járvány előtti időszakban:

míg 2019-ben 31 ezer turistát fogadott az ország, 2022-ben már több mint 36 ezret.

Litvánia szintén kapósnak bizonyul, a látogatók száma már júniusra elérte a 2019-es szint 88 százalékát, viszont itt a “látogatók” közé számolták az ukrajnai menekülteket is. Ugyanakkor szintén nőtt a Lettországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból érkezők száma is.

Nemcsak a háború lehet a ludas

A háború hatásait oknak tekintő mellett egy másik teória is felmerült, mely szerint

az emberek azért hanyagolják a régiót, mert most inkább rég halogatott, nagyobb szabású és egzotikusabb álmaikat valósítják meg az utazás terén,

miután a két éves bezártság után úgy érzik, megérdemlik, és talán még a pénzt is sikerült félretenniük rá.

Ugyanakkor az Intrepid Travel szerint idén a régió legkelendőbb útja a Duna menti kerékpártúra és a Közép-Európa „legjobbjait“ felvonultató, Ausztriát, Csehországot, Magyarországot, Szlovákiát és Lengyelországot érintő utazások. 2019-ben még Oroszország volt a népszerűségi lista élén, és szintén szívesen indultak az emberek hosszú utazásra Moldova, Ukrajna és Románia érintésével.

A magyarok utazási kedvét úgy tűnik, a háború, az infláció és a Covid sem veszi el, emellett egy meglepő utazási forma is tarol most nálunk.

(Forrás: CNN, képek: Unsplash, Getty Images)

magyarország | turisták | legénybúcsú

FOLYTASD EZZEL

Középkori mesevilágba repít a kőkunyhók falva Olaszországban

Kiderült, melyek az Egyesült Királyság kedvenc és legtöbbet kritizált látványosságai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram