Itt az újabb tilalom: a világ egyik legszokatlanabb természeti látványosságát is lezárják a turisták előtt

Az Ayers-szikla után Ausztrália újabb ikonikus látványossága közvetlen közeléből tiltja ki a turistákat.

Az Ausztrália északnyugati partvidékén, a Talbot Baynél található vízszintes vízesések az ország talán legszürreálisabb természeti látványosságát alkotják. Létrejüttük az erőteljes árapálynak köszönhető.

Amikor a tenger hullámai két keskeny sziklahasadék közé áramlanak, akár négy méteres magasságig is felérő, vízesésre emlékeztető hullámzást hoznak létre.

A turisták évtizedekig szelhették át ezeket a sziklafolyosókat motorcsónakkal, ezt a tevékenységet azonban a helyi őslakosok már régóta nem nézik jó szemmel, mert szentnek tartják a természeti képződményt. Most Nyugat-Ausztrália állam vezetése is meghallotta a területet birtokló őslakosok kérését és közölte, hogy 2028-tól a betiltja a motorcsónakozást a sziklák között.

Ugyanakkor nemcsak az őslakosok szólaltak fel a csónakos túrák ellen. 2022 májusában az egyik csónak szikláknak ütközött a heves sodrásban, aminek következtében az utasok megsérültek, és nagyszabású mentőakciót kellett indítani. Az eset miatt biztonsági okokból a túrák leállítására szólítottak fel.

A tilalom életbe lépése után a Talbot-öbölben továbbra is közlekedhetnek majd a hajók, és a látogatók közelről megcsodálhatják a vízesést, amelyet David Attenborough Ausztrália legszokatlanabb természeti látványosságának nevezett.

A hagyományos vízesések talán nem ennyire különlegesek, de nem kevésbé csodálatosak. Európában is találni néhány elbűvölő helyszínt, a világon pedig ezek a legnépszerűbbek.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images, Unsplash)

ausztrália | tilalom | vízszintes vízesések | túra | őslakosok

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom