Előkelő helyen végzett Budapest egy mérvadó angol magazin listáján

A The Economist brit hetilap minden évben nyilvánosságra hozza listáját, mely a világ nagyvárosait rangsorolja az életkörülmények szerint. A szempontrendszer igen összetett, harminc vizsgálati tényező pontszámai adódnak össze. Az elmúlt években legtöbbször Melbourne és Bécs lett a győztes, de a fővárosunknak sem kell szégyenkeznie, hiszen idén a régió legjobb pontszámait kapta Budapest. 

A szempontok között olyan kvalitatív és kvantitatív faktorok szerepelnek, mint például az infrastuktúra, a közlekedés, egészségügy, kultúra, környezetgazdaság, stabilitás, oktatás. Mindezek négy besorolást kaphatnak: elfogadható, tolerálható, kényelmetlen, elfogadhatatlan.

A maximális pontszám 100 lehet, melyből Bécs idén 99,1-et vitt el, ezzel pedig idén is a világ legélhetőbb városa lett. Őt követi Melbourne, Sydney, Oszaka, Calgary, Vancouver, Toronto, Tokió, Koppenhága, a tizedik pedig az ausztrál Adelaide lett. Összességében megállapítható, hogy Kanadában és Ausztráliában a legjobb az élet, de Japánban is magas az életszínvonal. A 140-es lista első tíz helyezettje között csak két európai várost találunk.

Érdekes, hogy Dánián kívül más skandináv ország idén sem remekelt.

Nyugat-Európában még Párizs fért be a régiós átlag fölé, de például Londont, Rómát és Athént ez alatt találjuk.

Külön öröm, hogy a kelet-európai ragsorban élen végzett Budapest, megelőzve Prágát, Moszkvát, Isztambult, Kijevet.

A remek eredményeket elérő Kanada mögött csak kullogni tudnak az Egyesült Államok, hiszen Los Angeles és New York is a regionális átlag alatti pontszámot kapott. Latin-Amerikában Buenos Aires lett a legélhetőbb metropolisz, a legnagyobb problémák pedig Mexikóvárosban és Caracasban figyelhetőek meg.

A közel-keleti régióban az Egyesült Arab Emírségeknél természetesen jók a pontszámok, és Tel-Aviv sem zárt rossz helyen, ezzel szemben Kairó és Damaszkusz kritikus besorolást kapott. Afrika legjobbja még mindig Johannesburg. Ázsiában Japánon kívül egyedül Sanghaj és Peking mindennapjai tűnnek kényelmesnek a felmérés pontszámai alapján.

Ez is érdekelhet:

A Lánchíd is a világ legszebb hídjai között szerepel

Az Architectural Digest összeszedte azt a tizenkilenc hidat, amit ők a legszebbnek tartanak. Elég sok az induló, de a Lánchíd így is helyet kapott közöttük.

(Fotók: Unsplash, Pixabay)

the economist | legélhetőbb város | lista | főváros | budapest

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom