A Lánchíd is a világ legszebb hídjai között szerepel

Senki sem tud elmenni mellette szó nélkül: a Lánchíd Európa és a világ egyik leggyönyörűbb hídja. Így gondolja ezt az Architectural Digest is, amely egy válogatásban szedte össze a szerintük építészetileg legfontosabb hidakat. Zaha Hadid korszakalkotó örökségétől haladunk kevésbé ismert, de igazán különleges építményekig. Modern, klasszikus, díszes és letisztult, hosszú és kurtább hidak közvetkeznek.

Alkotmány híd, Velence, Olaszország

2008-ban adták át a velencei viszonylatban meglehetősen modern hidat, mely ennek ellenére nem csorbítja a városképet, sőt, felfrissíti azt.

Henderson Waves, Szingapúr

Egy nemzeti park fölött 900 méterrel kígyózik a gyaloghíd, amely este, kivilágítva még látványosabb, mint nappali fényviszonyok között.

Seri Wawasan híd, Putrajaya, Malajzia

2001-es építésű, aszimmetrikus, futurisztikus maláj híd, melynek legmagasabb pontja 168 méteres.

Nescio híd, Amszterdam, Hollandia

Megannyi építészeti díjat gyűjtött be a 780 méter hosszú holland híd, melyen gyalogosok és biciklisek közlekedhetnek.

Rialto, Velence, Olaszország

Velence nem csak modern hídjával került be a válogatásba, a Grand Canale 16. században, isztiai kőből épült klasszisa is szerepel a listán.

Zubizuri, Bilbao, Spanyolország

Az 1997-ben épült híd másik neve Puente del Campo Volantin, a zubizuri baszk nyelven annyit jelent: "fehér híd".

Manhattan Bridge, New York, USA

Az East Riveren átívelő híd hosszabb, mint a Brooklyn Bridge. Leon Moisseiff tervei alapján épült. A brooklyni hídfők bizonyos szögből szépen keretbe fogják az Empire State Buildinget.

Sheikh Zayed híd, Abu-Dzabi, Arab Emírségek

300 millió dollárból készült el Zaha Hadid építészlegenda tervei alapján a meglehetősen bonyolult szerkezetű híd, mely hamar Abu-Dzabi szimbólumává vált.

Lánchíd, Budapest, Magyarország

Magyarország, a főváros büszkesége, melynek építtetését Széchenyi István, a legnagyobb magyar kezdeményezte. Terveit William Tierney Clark brit mérnök készítette el.

Golden Gate híd, San Francisco, USA

1937-ben fejeződött be a világ egyik legismertebb hídjának építése. A 2,7 kilométer hosszú építményen naponta 120 ezer jármű halad át.

Puente de la Mujer, Buenos Aires, Argentína

Buenos Aires üzleti negyedében található a csupán 170 méter hosszú gyaloghíd. Santiago Calatrava, az építész a tangó dinamikáját látja a formavilágban.

The Helix híd, Szingapúr

Szingapúr elképesztően modern és gazdag városában tekereg a The Helix, melyet 2010-ben fejeztek be. A gyaloghídon rendszeres a futók forgalma is.

JK hídnak rövidítik az acél-beton építményt, mely a Paranoá folyó fölött ível át. Megannyi nemzetközi építészeti díjat bezsebelt már.

Millau viadukt, Creissels, Franciaország

A dél-franciaországi híd a Tarn folyó völgyét hidalja át, és 2004-től mai napig a világ legmagasabb közúti hídjaként jegyzik. régiók ipara és kereskedelme indult virágzásnak az elszigeteltség megszüntetése után, a híd építésével.

Károly híd, Prága, Csehország

Európa legrégebbi hídja a történelmi építmény, melyet 1402-ben adtak át a városnak. Sokáig Kőhíd volt a neve.

Brooklyn híd, New York, USA

1883-ban fejezték be építését a rengeteg történetet magának tudó hídnak. Naponta körülbelül 150 ezer jármű halad át rajta, és rengeteg turista fotózkodik a gyaloghíd részén.

Khaju híd, Isfahan, Irán

1650-es építésű az iráni híd. Fontos találkozóhely, nappal és este is impozáns. Sajnos a Zayanderud folyó a teljes kiszáradás szélén áll, ezért a híd már nem láthatja el eredeti funkcióját.

High Bridge, Amszterdam, Hollandia

Más néven Piton híd. Amszterdam kedves, csatornákon átívelő hídjai mellett sok a modern, haladó konstrukciójú híd is, amilyen ez a piros kígyó is.

Tower Bridge, London, Anglia

Az angol főváros egyik jelképe az 1894 óra működő híd, mely autós, gyalogos forgalmat bonyolít és mindemellett 86 fokig felnyitható, hogy ezzel a Temze hajóinak is szabad utat biztosíthasson.

Ez is érdekelhet:

Öt múzeum, amelynek már az épülete is felér egy műalkotással

Kívül-belül lenyűgözőek, és a látogatók fotóinak hála egyre népszerűbbek is.

(Fotók: Pixabay, Getty Images, Unsplash)

hidak | brooklyn bridge | lánchíd | építészet | híd

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom