Close
A Lánchíd is a világ legszebb hídjai között szerepel

A Lánchíd is a világ legszebb hídjai között szerepel

Senki sem tud elmenni mellette szó nélkül: a Lánchíd Európa és a világ egyik leggyönyörűbb hídja. Így gondolja ezt az Architectural Digest is, amely egy válogatásban szedte össze a szerintük építészetileg legfontosabb hidakat. Zaha Hadid korszakalkotó örökségétől haladunk kevésbé ismert, de igazán különleges építményekig. Modern, klasszikus, díszes és letisztult, hosszú és kurtább hidak közvetkeznek.

Alkotmány híd, Velence, Olaszország

2008-ban adták át a velencei viszonylatban meglehetősen modern hidat, mely ennek ellenére nem csorbítja a városképet, sőt, felfrissíti azt.

Henderson Waves, Szingapúr

Egy nemzeti park fölött 900 méterrel kígyózik a gyaloghíd, amely este, kivilágítva még látványosabb, mint nappali fényviszonyok között.

Seri Wawasan híd, Putrajaya, Malajzia

2001-es építésű, aszimmetrikus, futurisztikus maláj híd, melynek legmagasabb pontja 168 méteres.

Nescio híd, Amszterdam, Hollandia

Megannyi építészeti díjat gyűjtött be a 780 méter hosszú holland híd, melyen gyalogosok és biciklisek közlekedhetnek.

Rialto, Velence, Olaszország

Velence nem csak modern hídjával került be a válogatásba, a Grand Canale 16. században, isztiai kőből épült klasszisa is szerepel a listán.

Zubizuri, Bilbao, Spanyolország

Az 1997-ben épült híd másik neve Puente del Campo Volantin, a zubizuri baszk nyelven annyit jelent: “fehér híd”.

Manhattan Bridge, New York, USA

Az East Riveren átívelő híd hosszabb, mint a Brooklyn Bridge. Leon Moisseiff tervei alapján épült. A brooklyni hídfők bizonyos szögből szépen keretbe fogják az Empire State Buildinget.

Sheikh Zayed híd, Abu-Dzabi, Arab Emírségek

300 millió dollárból készült el Zaha Hadid építészlegenda tervei alapján a meglehetősen bonyolult szerkezetű híd, mely hamar Abu-Dzabi szimbólumává vált.

Lánchíd, Budapest, Magyarország

Magyarország, a főváros büszkesége, melynek építtetését Széchenyi István, a legnagyobb magyar kezdeményezte. Terveit William Tierney Clark brit mérnök készítette el.

Golden Gate híd, San Francisco, USA

1937-ben fejeződött be a világ egyik legismertebb hídjának építése. A 2,7 kilométer hosszú építményen naponta 120 ezer jármű halad át.

Puente de la Mujer, Buenos Aires, Argentína

Buenos Aires üzleti negyedében található a csupán 170 méter hosszú gyaloghíd. Santiago Calatrava, az építész a tangó dinamikáját látja a formavilágban.

The Helix híd, Szingapúr

Szingapúr elképesztően modern és gazdag városában tekereg a The Helix, melyet 2010-ben fejeztek be. A gyaloghídon rendszeres a futók forgalma is.

JK hídnak rövidítik az acél-beton építményt, mely a Paranoá folyó fölött ível át. Megannyi nemzetközi építészeti díjat bezsebelt már.

Millau viadukt, Creissels, Franciaország

A dél-franciaországi híd a Tarn folyó völgyét hidalja át, és 2004-től mai napig a világ legmagasabb közúti hídjaként jegyzik. régiók ipara és kereskedelme indult virágzásnak az elszigeteltség megszüntetése után, a híd építésével.

Károly híd, Prága, Csehország

Európa legrégebbi hídja a történelmi építmény, melyet 1402-ben adtak át a városnak. Sokáig Kőhíd volt a neve.

Brooklyn híd, New York, USA

1883-ban fejezték be építését a rengeteg történetet magának tudó hídnak. Naponta körülbelül 150 ezer jármű halad át rajta, és rengeteg turista fotózkodik a gyaloghíd részén.

Khaju híd, Isfahan, Irán

1650-es építésű az iráni híd. Fontos találkozóhely, nappal és este is impozáns. Sajnos a Zayanderud folyó a teljes kiszáradás szélén áll, ezért a híd már nem láthatja el eredeti funkcióját.

High Bridge, Amszterdam, Hollandia

Más néven Piton híd. Amszterdam kedves, csatornákon átívelő hídjai mellett sok a modern, haladó konstrukciójú híd is, amilyen ez a piros kígyó is.

Tower Bridge, London, Anglia

Az angol főváros egyik jelképe az 1894 óra működő híd, mely autós, gyalogos forgalmat bonyolít és mindemellett 86 fokig felnyitható, hogy ezzel a Temze hajóinak is szabad utat biztosíthasson.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Pixabay, Getty Images, Unsplash)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom