Close
Előkelő helyen végzett Budapest egy mérvadó angol magazin listáján

Előkelő helyen végzett Budapest egy mérvadó angol magazin listáján

A The Economist brit hetilap minden évben nyilvánosságra hozza listáját, mely a világ nagyvárosait rangsorolja az életkörülmények szerint. A szempontrendszer igen összetett, harminc vizsgálati tényező pontszámai adódnak össze. Az elmúlt években legtöbbször Melbourne és Bécs lett a győztes, de a fővárosunknak sem kell szégyenkeznie, hiszen idén a régió legjobb pontszámait kapta Budapest. 

A szempontok között olyan kvalitatív és kvantitatív faktorok szerepelnek, mint például az infrastuktúra, a közlekedés, egészségügy, kultúra, környezetgazdaság, stabilitás, oktatás. Mindezek négy besorolást kaphatnak: elfogadható, tolerálható, kényelmetlen, elfogadhatatlan.

A maximális pontszám 100 lehet, melyből Bécs idén 99,1-et vitt el, ezzel pedig idén is a világ legélhetőbb városa lett. Őt követi Melbourne, Sydney, Oszaka, Calgary, Vancouver, Toronto, Tokió, Koppenhága, a tizedik pedig az ausztrál Adelaide lett. Összességében megállapítható, hogy Kanadában és Ausztráliában a legjobb az élet, de Japánban is magas az életszínvonal. A 140-es lista első tíz helyezettje között csak két európai várost találunk.

Érdekes, hogy Dánián kívül más skandináv ország idén sem remekelt.

Nyugat-Európában még Párizs fért be a régiós átlag fölé, de például Londont, Rómát és Athént ez alatt találjuk.

Külön öröm, hogy a kelet-európai ragsorban élen végzett Budapest, megelőzve Prágát, Moszkvát, Isztambult, Kijevet.

A remek eredményeket elérő Kanada mögött csak kullogni tudnak az Egyesült Államok, hiszen Los Angeles és New York is a regionális átlag alatti pontszámot kapott. Latin-Amerikában Buenos Aires lett a legélhetőbb metropolisz, a legnagyobb problémák pedig Mexikóvárosban és Caracasban figyelhetőek meg.

A közel-keleti régióban az Egyesült Arab Emírségeknél természetesen jók a pontszámok, és Tel-Aviv sem zárt rossz helyen, ezzel szemben Kairó és Damaszkusz kritikus besorolást kapott. Afrika legjobbja még mindig Johannesburg. Ázsiában Japánon kívül egyedül Sanghaj és Peking mindennapjai tűnnek kényelmesnek a felmérés pontszámai alapján.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Pixabay)

Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom