Close
Előkelő helyen végzett Budapest egy mérvadó angol magazin listáján

Előkelő helyen végzett Budapest egy mérvadó angol magazin listáján

A The Economist brit hetilap minden évben nyilvánosságra hozza listáját, mely a világ nagyvárosait rangsorolja az életkörülmények szerint. A szempontrendszer igen összetett, harminc vizsgálati tényező pontszámai adódnak össze. Az elmúlt években legtöbbször Melbourne és Bécs lett a győztes, de a fővárosunknak sem kell szégyenkeznie, hiszen idén a régió legjobb pontszámait kapta Budapest. 

A szempontok között olyan kvalitatív és kvantitatív faktorok szerepelnek, mint például az infrastuktúra, a közlekedés, egészségügy, kultúra, környezetgazdaság, stabilitás, oktatás. Mindezek négy besorolást kaphatnak: elfogadható, tolerálható, kényelmetlen, elfogadhatatlan.

A maximális pontszám 100 lehet, melyből Bécs idén 99,1-et vitt el, ezzel pedig idén is a világ legélhetőbb városa lett. Őt követi Melbourne, Sydney, Oszaka, Calgary, Vancouver, Toronto, Tokió, Koppenhága, a tizedik pedig az ausztrál Adelaide lett. Összességében megállapítható, hogy Kanadában és Ausztráliában a legjobb az élet, de Japánban is magas az életszínvonal. A 140-es lista első tíz helyezettje között csak két európai várost találunk.

Érdekes, hogy Dánián kívül más skandináv ország idén sem remekelt.

Nyugat-Európában még Párizs fért be a régiós átlag fölé, de például Londont, Rómát és Athént ez alatt találjuk.

Külön öröm, hogy a kelet-európai ragsorban élen végzett Budapest, megelőzve Prágát, Moszkvát, Isztambult, Kijevet.

A remek eredményeket elérő Kanada mögött csak kullogni tudnak az Egyesült Államok, hiszen Los Angeles és New York is a regionális átlag alatti pontszámot kapott. Latin-Amerikában Buenos Aires lett a legélhetőbb metropolisz, a legnagyobb problémák pedig Mexikóvárosban és Caracasban figyelhetőek meg.

A közel-keleti régióban az Egyesült Arab Emírségeknél természetesen jók a pontszámok, és Tel-Aviv sem zárt rossz helyen, ezzel szemben Kairó és Damaszkusz kritikus besorolást kapott. Afrika legjobbja még mindig Johannesburg. Ázsiában Japánon kívül egyedül Sanghaj és Peking mindennapjai tűnnek kényelmesnek a felmérés pontszámai alapján.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Pixabay)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom