Close
Előkelő helyen végzett Budapest egy mérvadó angol magazin listáján

Előkelő helyen végzett Budapest egy mérvadó angol magazin listáján

A The Economist brit hetilap minden évben nyilvánosságra hozza listáját, mely a világ nagyvárosait rangsorolja az életkörülmények szerint. A szempontrendszer igen összetett, harminc vizsgálati tényező pontszámai adódnak össze. Az elmúlt években legtöbbször Melbourne és Bécs lett a győztes, de a fővárosunknak sem kell szégyenkeznie, hiszen idén a régió legjobb pontszámait kapta Budapest. 

A szempontok között olyan kvalitatív és kvantitatív faktorok szerepelnek, mint például az infrastuktúra, a közlekedés, egészségügy, kultúra, környezetgazdaság, stabilitás, oktatás. Mindezek négy besorolást kaphatnak: elfogadható, tolerálható, kényelmetlen, elfogadhatatlan.

A maximális pontszám 100 lehet, melyből Bécs idén 99,1-et vitt el, ezzel pedig idén is a világ legélhetőbb városa lett. Őt követi Melbourne, Sydney, Oszaka, Calgary, Vancouver, Toronto, Tokió, Koppenhága, a tizedik pedig az ausztrál Adelaide lett. Összességében megállapítható, hogy Kanadában és Ausztráliában a legjobb az élet, de Japánban is magas az életszínvonal. A 140-es lista első tíz helyezettje között csak két európai várost találunk.

Érdekes, hogy Dánián kívül más skandináv ország idén sem remekelt.

Nyugat-Európában még Párizs fért be a régiós átlag fölé, de például Londont, Rómát és Athént ez alatt találjuk.

Külön öröm, hogy a kelet-európai ragsorban élen végzett Budapest, megelőzve Prágát, Moszkvát, Isztambult, Kijevet.

A remek eredményeket elérő Kanada mögött csak kullogni tudnak az Egyesült Államok, hiszen Los Angeles és New York is a regionális átlag alatti pontszámot kapott. Latin-Amerikában Buenos Aires lett a legélhetőbb metropolisz, a legnagyobb problémák pedig Mexikóvárosban és Caracasban figyelhetőek meg.

A közel-keleti régióban az Egyesült Arab Emírségeknél természetesen jók a pontszámok, és Tel-Aviv sem zárt rossz helyen, ezzel szemben Kairó és Damaszkusz kritikus besorolást kapott. Afrika legjobbja még mindig Johannesburg. Ázsiában Japánon kívül egyedül Sanghaj és Peking mindennapjai tűnnek kényelmesnek a felmérés pontszámai alapján.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Pixabay)

FOLYTASD EZZEL
Ezen a nyáron még ingyen léphetsz be az egyik legimádottabb olasz városba
Öt úti cél Európában, amely garantáltan lenyűgözi az építészet szerelmeseit
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom