Close
Ezek voltak számunkra az év legemlékezetesebb roadsteres pillanatai

Ezek voltak számunkra az év legemlékezetesebb roadsteres pillanatai

Mert az éveinket nem csak sikerekben, hanem élményekben is mérjük. 2021 is tartogatott számunkra sok meglepetést, mélypontot és izgalmas fordulatot. Lássuk, mire érdemes emlékeznünk az idei évből december utolsó napján.

A part újranyitása

Ritka esetben, de az élet utánozza a művészetet. Így történt ez a thaiföldi Maya Bayjel, amely a Leonardo  DiCaprio főszereplésével 2000-ben bemutatott A part című film forgatási helyszíne volt.

A Krabi tartomány Phi Phi Leh szigetén található strandot a A part (The beach) bemutatását követő két évtizedben naponta mintegy ötezer turista árasztotta el, az általuk hátrahagyott hulladék és műanyag pedig jelentős pusztítást végzett az öböl ökoszisztémájában. A Maya-öböl lezárásáról 2018 júniusában döntöttek, most viszont a népszerű thaiföldi hely a 2022-es újranyitásra készül – a hatóságok azonban nem szeretnék ugyanazokat a hibákat elkövetni, mint rég.

Hó esett Lhaszában

Annak ellenére, hogy Tibetet a hó országaként is szokás emlegetni, az elmúlt évtizedekben Tibet fővárosát, Lhaszát ritkán borította be teljesen a hó. Január elején mégis ez történt.

Varószia ötven év után kitárta kapuit

Varószia a hatvanas-hetvenes években egy valóságos üdülőparadicsom volt, a Földközi-tenger Las Vegasának nevezték, ahová visszatérő vendég volt Richard Burton, Brigitte Bardot, Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor is. A török hadsereg azonban 1974-ben elfoglalta az észak-ciprusi régiót, az üres város köré pedig falakat emeltek, Varószia hamar szellemvárossá degradálódott. Az elmúlt időszakban ehhez képest igencsak nagy fordulat történt, ugyanis a katonaság mintegy ötven év után megnyitotta a város kapuit.

A világháborút is megjárt torta

1942. március 28-án Lübeck városát lebombázták, és tízezer épület vált részben vagy egészben a háború martalékává. Ez történt az Alfstasséval is, a város egyik legrégebbi utcájával. Idén az Alfstrasse 18. szám alatt álló házban feltárási munkákat végeztek, a régészek pedig egy mogyoróval és mandulával töltött süteményt találtak. A bombatalálat után a földszint beomolhatott a pincébe, ahol a konyha volt. Ennek eredményeként a zsírpapírba csomagolt süteményt teljesen beborította a lehulló törmelék, ami közel nyolcvan évig konzerválta azt.

Delfinek úszkáltak Velence központjában

Március 22-én két delfint láttak a hajóforgalom nélkül teljesen nyugalmas Canal Grandén. A felvételt Luca Folin készítette, a két delfin pedig a San Marco negyed környékén, a Giudecca-csatornától egészen a Canal Grandéig úszott.

A teraszok újranyitása

Az év egyik legjobban várt eseményét a végére hagytuk. Nálunk április 22-ére időzítették a teraszok újranyitását, a franciáknál kicsit később jött a nagy nap, azonban az eufória és a katarzis így sem maradt el. Az újranyitás egy 2020 októbere óta tartó, rettentő szigorú lezárást követően lépett életbe Franciaországban, ahol hónapokig este hat óra volt a kijárási korlátozás kezdete, még akkor is, amikor a többi európai országban nyolc-kilenc óra volt a sztenderd. A nyitás napján az idő pocsék volt, de így is jó nézni a mosolygó, derűs francia polgártársakat.

Szerencsére sok más örömforrást is tartogatott nekünk ez az év:

pillanatai | 2021 | év

FOLYTASD EZZEL

Így befolyásolja az energiaválság a magyarok idei karácsonyi költéseit

Öt csodás gasztrokönyv karácsonyra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram