Kamcsatkai rákot és 15 éves szójaszószt kóstolhatunk a Gourmet exkluzív vacsoráin

Nem sokszor adódik rá lehetőség, hogy néhány napon belül egy moszkvai csúcsétterem, valamint egy két Michelin-csillagos bécsi és egy Michelin-csillagos szöuli étterem séfjeinek vadító kreálmányait megkóstolhassuk. Az idei OTP Bank Gourmet Fesztivál megadja nekünk ezt a nem mindennapi élményt. 

Sztárikrek Moszkvából kamcsatkai rákkal

Iván és Szergej Berezutszkij, egy orosz ikerpár tagjai mindketten gyerekkoruk óta rajonganak a főzésért, de külön-külön lettek sikeres séfek. 2017 végén megnyílt közös moszkvai éttermük, a Twins Garden, aztán üstökösként ki is lőtt, 72. helyen nyitott a világ száz legjobb éttermének listáján.

Azt ígérik, hogy a maguk teljességében mutatják be az orosz alapanyagokat, de messze elkerülik a sztereotípiákat és bevett mintákat. "Igazából az orosz alapanyagokért rajongunk. Oroszországban rengeteg nemzetiség él rengeteg különböző klímán, akik szeretik a terményeiket, és azt is tudják, hogyan kell elkészíteni őket. Minket a velük való érintkezés, az utazás inspirál, nem pedig más séfek munkája" – nyilatkozták nemrégiben hitvallásuk kapcsán.

A Gourmet exkluzív vacsoráján terítékre kerülnek – mások mellett – a kecsege legjobb részei, kamcsatkai rák káposztával és tormamártással, és kecskegida kávén szárított répával – mindezeket válogatott borsorral kínálva.

Az osztrák és a mediterrán konyha találkozása egy osztrák-görög jóvoltából

Konstantin Filippou Grazban született, de görög apától, így az osztrák fogások mellett a mediterrán ízeket is korán magába szívta.

Dolgozott a bécsi Steirereckben, Gordon Ramsay londoni éttermében és a San Sebastian-i Arzakban.

Kétcsillagos, a Gault Millau által is a legmagasabb kiosztott pontszámmal (19/20) elismert bécsi éttermét az egyszerűség kedvéért magáról nevezte el, és a díjak ellenére kötetlen hangulatra törekszik, ahol nem kell sok pénzért feszengeni, és senki sem érzi magát lényegesen öregebbnek, mint valójában. A barátságos filozófiának megfelelően a fogásokban is a letisztultságra való törekvés, a családi indíttatásból következően pedig a közép-európai és tengeri alapanyagok keverése uralkodik.

Ez a szellemiség és Timo Muliar sommelier külön is sokszor dicsért, nagyban természetközeli borokra támaszkodó borsora érkeznek a Gourmet Fesztivál exkluzív vacsorájára is, a menüben pedig – többek között – halkrém–amúr–szemlingkaviár, lazacpisztráng–kapor–savanyított mustármag vagy horvát szkampo–borjúnyelv–cochayuyo alga, és mellé a hozzá illő borok.

Az ember, aki megújította a koreai konyhát

Milyen íze van egy tizenöt éves szójaszósznak? Lee Jong-kuk kreatívan hagyománytisztelő, Michelin-csillagos szöuli konyháján kiderül, és a Gourmet Fesztivál jóvoltából most Budapesten is meg lehet kóstolni. Lee Jong-kukról úgy tartják, egyike azoknak, akik új irányt adnak a koreai konyhának – egy híres idézetében azt mondta, sosem cserélné el a snidlinget egy húsalapanyagra, jelezve ezzel a szezonalitáshoz való ragaszkodását.

Főszerepet visznek nála a szószok, azaz jangok, az ötvenéves szójaszósz, a harmincéves paprikapaszta és az öt évig érlelt ecet. A Gourmet exkluzív vacsorán lesz gombafőzelék, Tengeri tészta a séf kertjében tíz évig érlelt sós osztrigaszósszal, párolt és grillezett marha a séf kertjében tizenöt évig érlelt szójaszósszal, és tradicionális minidesszertek.

A Millenárisra érkezik a legjobb olasz pezsgőházként emlegetett Ferrari is, amelynek válogatott tételeihez az éppen az ország legjobbjának választott Stand éttermet jegyző Széll Tamás és Szulló Szabina főz egy megismételhetetlen ebédmenüt. A színpadon mutatkozik be az albán Bledar Kola, aki a világ egyik legjobb éttermeként számon tartott koppenhágai Nomában gyűjtött inspirációt ahhoz, hogy hazája egyszerre balkáni és mediterrán hagyományait újraértelmezze, és ott lesz Max Stiegl is, aki a Fertő-tó melletti éttermében újítja meg Burgenland konyháját belsőségekkel és gőzgombócokkal.

Ez is érdekelhet:

A paprika, a sercli, és a sör dominálja majd az idei Gourmet Fesztivált

A kiemelt alapanyagok változatos ihletforrásként jelennek majd meg a több mint ötven kiállító étterem tányérjain.

(Fotók: Gourmet Fesztivál, Per-Anders Jörgensen, Luzia Ellert)

Iván és Szergej Berezutszkij | menü | millenáris | vacsora | étel

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom