Mutatjuk, miért érdemes a hétvégén Kőbánya felé venni az irányt

Igazán kitesz magárért a Közlekedési Múzeum a tavaszi nyitónapokon.

A Közlekedési Múzeum leendő helyszínén,  az egykori Északi Járműjavító területén május utolsó hétvégéjétől két kiállítás lesz látható egyetlen jeggyel. A "Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik" az Északi Járműjavítóban karbantartott mozdonyokkal, vasúti járművek modelljeivel, fotókkal és plakátokkal meséli el az ország egykor legnagyobb vasúti műhelyének történetét, és bemutatja az új Közlekedési Múzeum legfrissebb látványterveit, valamint a gyűjteményfejlesztési, értékmentő munkát is.

A Fókuszban a gyűjtemény című kiállításon  a Múzeum legújabb megvásárolt kincseit, legfrissebben restaurált járműveit és

a gyűjtemény még felújítás előtt álló, de rég nem látott, vagy soha be nem mutatott darabjait vonultatja fel.

Fókuszban a gyűjtemény

A kiállításon szerepel többek között egy Ford T-modell, egy nemrég restaurált faros Ikarus busz, egy eddig még nem látott DKW Meisterklasse, a FOAM-2 Dragon reptéri tűzoltóautó, a Magyar Televízió Ikarus autóbuszból kialakított egykori közvetítőkocsija, továbbá ZIM, Volga és Pobeda autók is.

Ikarus 66 Faros

Látható lesz egy MTB-82 trolibusz, amivel a második világháború után újraindult a budapesti trolibusz-közlekedés, és  bemutatkozik a szovjet luxuslimuzin, amelyből az ötvenes években csupán száz darab volt, és amelyet az állami és vállalati vezetők használtak.

GAZ-12 ZIM

Restaurálják azt a MÁVAG teherautót is, ami még jobbkormányos kivitelben készült, és a két világháború közötti hazai járműipar kevés megmaradt eredeti emlékeinek egyike. A közlekedési eszközök egy részét még a felújítás megkezdése előtt megtekinthetik a látogatók.

Gyereknapi hétvége

A nyitóhétvégén egész napos családi programokkal, tárlatvezetéssel, felfedezőhátizsákkal, alkotósarokkal várják a látogatókat, valamint egy VR-szemüveges installáció segítségével 143 méter magasból körbe lehet nézni a városban az épülő MOL toronyból.

Árpád sínbusz

Május 28-án az Ikarus 66, Ikarus 556 autóbuszokat belülről is meg lehet nézni, a Petőfi Irodalmi Múzeum pedig a tömegközlekedés és az irodalom világába is betekintést nyújt. Vasárnap felfedező sétákkal, mese- és alkotósarokkal várják a legkisebbeket, és

a kerékpárral érkezőknek  külön túrával készülnek a szervezők,

melyen a kiállítás tágabb környezetét, a Jancsi-telepet, a Népligetet, a Ganz-MÁVAG ipari területeit ismerhetik meg.

Szellem

A szeptember 30-ig látható kiállítás teljes ideje alatt múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, integrált múzeumi órákkal és rendezvényekkel készülnek a szervezők. Egyedi programsorozatként a Petőfi Irodalmi Múzeummal közös, Átszállás című, több állomásos előadásban muzeológusok, irodalomtörténészek és előadóművészek idézik fel a magyar tömegközlekedés történetét, a nyáron pedig egy újabb időszaki kiállítást is megnyitnak a helyszínen. További információ itt olvasható, jegyeket pedig itt lehet venni.

A régi járművek rajongóinak Bilbaóba, a Comói-tóhoz és a francia borvidékre is érdemes ellátogatniuk.

(Forrás és képek: Közlekedési Múzeum)

Közlekedési Múzem | Északi Járműjavító | kiállítás | járművek | legendás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom