Close
Megnyitott a világ legnagyobb repülőtere, a pekingi Daxing

Megnyitott a világ legnagyobb repülőtere, a pekingi Daxing

Hivatalosan is megkezdte működését a kínai főváros második nemzetközi repülőtere. 

Az új légikikötő építését még 2014. december végén kezdték, a tengeri csillagot formázó terminál épületének felhúzására pedig a következő év szeptemberében láttak hozzá a néhai Zaha Hadid iraki származású brit építész tervei alapján. A teljes beruházás 11 milliárd dollárból (3500 milliárd forint) valósult meg.

Azért volt rá szükség, mert a 2008-ban a pekingi olimpiára felépített másik reptér már nem bírta el a megnövekedett terhelést.

A csaknem 700 ezer négyzetméteres, egyterű terminállal rendelkező Daxing arról a Peking déli részén fekvő kerületről kapta a nevét, ahol található. Bár csupán egy terminált kapott, de az nagyobb, mint a londoni Heathrow négy terminálja együttvéve – a repülőtér formájának köszönhetően mégis maximum hatszáz métert kell sétálniuk az utasoknak, ha a legtávolabbi kapuhoz szólítják őket.

Az igen impresszív épület terminálján két indulási szint található,

a check-in rendszere egyáltalán nem használ papírt: a becsekkolás arcazonosítással történik, a poggyászok útját pedig mobiltelefonnal lehet követni.

Egyelőre négy kifutópályára érkeznek/szállnak fel a gépek, de a jövőben további kettő épül majd a növekvő utasforgalom gördülékeny kiszolgálására. A tervek szerint a repülőtér óránként mintegy háromszáz le- és felszállást bonyolít, ha eléri teljes kapacitását, 2021-re évi 45 millió, 2025-re pedig évi 72 millió, 2040-re 100 millió utas fogadására lesz alkalmas – vagyis a világ legforgalmasabb repülőtere lehet.

Összesen 173 légiforgalmi irányítót alkalmaznak majd a Daxingon. A repülőtér forgalmának negyven százalékát a China Southern, harminc százalékát pedig a China Eastern légitársaság járatai teszik ki, de további közel ötven külföldi légitársaság is legalább részben áthelyezi ide a működését.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom