Close
Megnyitott a világ legnagyobb repülőtere, a pekingi Daxing

Megnyitott a világ legnagyobb repülőtere, a pekingi Daxing

Hivatalosan is megkezdte működését a kínai főváros második nemzetközi repülőtere. 

Az új légikikötő építését még 2014. december végén kezdték, a tengeri csillagot formázó terminál épületének felhúzására pedig a következő év szeptemberében láttak hozzá a néhai Zaha Hadid iraki származású brit építész tervei alapján. A teljes beruházás 11 milliárd dollárból (3500 milliárd forint) valósult meg.

Azért volt rá szükség, mert a 2008-ban a pekingi olimpiára felépített másik reptér már nem bírta el a megnövekedett terhelést.

A csaknem 700 ezer négyzetméteres, egyterű terminállal rendelkező Daxing arról a Peking déli részén fekvő kerületről kapta a nevét, ahol található. Bár csupán egy terminált kapott, de az nagyobb, mint a londoni Heathrow négy terminálja együttvéve – a repülőtér formájának köszönhetően mégis maximum hatszáz métert kell sétálniuk az utasoknak, ha a legtávolabbi kapuhoz szólítják őket.

Az igen impresszív épület terminálján két indulási szint található,

a check-in rendszere egyáltalán nem használ papírt: a becsekkolás arcazonosítással történik, a poggyászok útját pedig mobiltelefonnal lehet követni.

Egyelőre négy kifutópályára érkeznek/szállnak fel a gépek, de a jövőben további kettő épül majd a növekvő utasforgalom gördülékeny kiszolgálására. A tervek szerint a repülőtér óránként mintegy háromszáz le- és felszállást bonyolít, ha eléri teljes kapacitását, 2021-re évi 45 millió, 2025-re pedig évi 72 millió, 2040-re 100 millió utas fogadására lesz alkalmas – vagyis a világ legforgalmasabb repülőtere lehet.

Összesen 173 légiforgalmi irányítót alkalmaznak majd a Daxingon. A repülőtér forgalmának negyven százalékát a China Southern, harminc százalékát pedig a China Eastern légitársaság járatai teszik ki, de további közel ötven külföldi légitársaság is legalább részben áthelyezi ide a működését.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom