Close
Oroszország állítólag megsértette a légi szankciókat, ezek a következmények

Oroszország állítólag megsértette a légi szankciókat, ezek a következmények

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium szerint három orosz légitársaság, az Aeroflot, az Azur Air és az UTair megsértette az amerikai exportra vonatkozó korlátozásokat azzal, hogy amerikai gyártmányú vagy amerikai alkatrészeket tartalmazó gépekkel repült.

Korábban írtunk arról, hogy a Boeing és az Airbus is úgy döntött, hogy nem szállít pótalkatrészeket és nem nyújt karbantartási támogatást az orosz légitársaságoknak, emellett a lízincégek visszakérték a bérbeadott repülőiket is. Bár Oroszország új szabályozással igyekszik elkerülni, hogy vissza kelljen adni a gépeket, és emiatt már meg is indult a harc, március 8-tól az Aeroflot a fehéroroszországi útvonala kivételével valamennyi nemzetközi járatát törölte.

A jelek szerint azonban az orosz légitársaságok nemzetközi tevékenysége nem szűnt meg, az Egyesült Államok szerint nemcsak Oroszországon belül, hanem Kínába, Indiába, Törökországba és az Emírségekbe is indítottak járatokat.

Ezért

a minisztérium határozatot adott ki, amely megtiltja, hogy az említett légitársaságok hozzáférjenek az Egyesült Államokban gyártott alkatrészekhez,

vagy a világ bármely pontjáról segítséget kapjanak a működésükhöz. Egy ügyvéd szerint egyébként már pusztán a tankolás is az exportkorlátozások megsértésének számít.

A csütörtökön kiadott, ideiglenes, de megújítható tilalom a legsúlyosabb polgári szankciók közé tartozik, amelyeket az Egyesült Államok exportellenőrzési ügyben szabhat ki, azonban

nem jár büntetőjogi szankciókkal,

mint a Nagy-Britannia által bevezetett légtérzár esetében, és továbbra is lehetővé teszi a légitársaságoknak, hogy engedélyt kérjenek a „repülés biztonságához” szükséges tárgyak vagy támogatás megszerzéséhez.

Azonban, mint a Kereskedelmi Minisztérium elmondta, az ilyen kéréseket csak néhány esetben veszik figyelembe, például termékvisszahívás esetén, vagyis a rendszeres műveletek megkönnyítése érdekében nem fogadják el őket.

Amerikai tisztviselők elmondása szerint az Egyesült Államok által korábban bevezetett exportkorlátozás működik, és az érintett termékek exportja az értékét tekintve kilencvenkilenc százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Itt gyűjtöttük össze azt, hogy mely járatokat töröltek a légitársaságok a háború miatt, itt pedig az oroszországi légi összeköttetések utolsó európai bástyájáról írtunk.

(Forrás: The Wall Street Journal, képek: Unsplash)

szankció | oroszország | egyesült államok | légitársaságok | exportkorlátozás

FOLYTASD EZZEL

Erre nem gondolt a vasúttársaság, amikor bevezette az ingyenes vonatjegyet

Olyan újításokat vezet be ez a légitársaság, aminek mindenki örülni fog

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom