Beindul a rezsiturizmus: ide menekül mindenki a fűtési szezon elől

Egy angol utazási iroda a rezsiemeléssel pontosabban az ellen kampányol.

A TravelTime World új kampányának címe The Heat Is On, vagyis Megy a fűtés, középpontjában pedig az áll, hogy sok helyen a hosszútávú vakációk jobban megérik, mint a rövidebb tartózkodások. Ez pedig különösen jól jöhet a téli hidegben.

Hogyan alakulnak az árak?

Mint Ashley Quint, a cég nyaralástervezője elmondta, az ötlet azután született, miután kiderült, hogy Nagy-Britanniában az energiaárak 2023 áprilisáig akár az évi hétezer fontot (körülbelül 3 millió 280 ezer forint) is elérhetik, ami havonta nagyjából 273 ezer forintos, és körülbelül napi húsz fontos (körülbelül 9000 forintos) költséget jelent.

A szektort érintő, októbertől várható nyolcvan százalékos áremelkedés miatt az átlagos brit háztartás gáz- és áramszámlája akár évi 3549 font (körülbelül 1 millió 665 ezer forint) is lehet, de a következő díjnövekedés január és március között akár ötezer fontig (2 millió 346 ezer forintig) is lendítheti a rezsit.

Eközben viszont januárban meglehetősen olcsón lehet például Máltára, Spanyolországba vagy Portugáliába utazni, ahol sokkal kellemesebb az idő. A cég elmúlt hetekben végzett kutatásai szerint

ebben az időszakban könnyen lehet napi 20-25 fontos (9-12 ezer forintos) áron szállást találni egy hónapra, és ebben már a repülőjegy is benne van.

Az ennél melegebb helyek, mint például a Kanári-szigetek drágábbak lehetnek, és minél távolabbi úti célban gondolkodunk, a repülőjegyért értelemszerűen annál többet kell fizetnünk a lakhatási és megélhetési költségek viszont kisebbek lehetnek.

Mint Quint hozzátette, Thaiföldön is kijöhet a szállás és a repülőjegy napra lebontva kevesebb mint ötven fontból (23 ezer forintból), ha egy hónapnál tovább marad az ember.

Hová tartanak a rezsituristák?

A kampánnyal először a nyugdíjasokat akarták megcélozni, de a távmunkásoknak is alternatíva lehet, hogy egy napfényes tengerparton töltsék a telet.

Persze, ehhez a „megoldáshoz“ így is az átlagosnál nagyobb mobilitásra van szükség, a pénzről nem is beszélve, miközben a megélhetés is egyre drágább.

Ugyanakkor vannak, akik már így terveznek a télre. Mint Quint elmondta, jelentkeztek már utazók novemberi, hathetes karibi körutazásra, és van, aki Ausztráliát járja néhány hónapig, beleértve a karácsonyt és a szilvesztert is.

Eközben van, ahonnan a tankolásért is érdemes átmenni a szomszédba, míg egyes szerencsés vidékeken ingyen kapják a lakosok a gázt.

(Forrás: Euronews, képek: Unsplash)

rezsi | rezsiemelés | téli utazás | télből a nyárba | energiaárak

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom