Ezeket feltétlenül tudnod kell, mielőtt elutazol Rómába

Nemcsak a Colosseum vagy a Pantheon csal újra és újra vissza az olasz fővárosba, hanem a könnyed és elegáns római életmód is, a divattól kezdve a kávézásig. Van néhány dolog, amiről feltétlenül tudni kell.

A köszönés

Olaszországban számos módja van az üdvözlésnek, a legelterjedtebb közülük a „ciao”, amelyet a „szia” és a „viszlát” szóra is használnak. Ez azonban alkalmi üdvözlésnek számít, ezért amikor megérkezünk egy étterembe vagy bejelentkezünk a szállodába, használjuk inkább a hivatalosabb „buongiorno” kifejezést. Késő délutántól kezdve már jöhet a „buona sera”; ha pedig jó éjszakát kívánunk valakinek, akkor „buonanotte”. Napközben a hivatalos elköszönéshez az „arrivederci” a legudvariasabb.

A férfiak esetében nem szokás egymást puszival köszönteni, kivéve, ha közeli barátokról van szó. Az első találkozáskor a kézfogás a megfelelő.

Pár szó olaszul

Rómában nem beszélnek olyan széles körben angolul, mint más európai fővárosokban, ezért a helyiek értékelik, ha a látogatók megpróbálnak olaszul társalogni.

A szállodákban és a legtöbb étteremben valaki mindig készséggel áll rendelkezésre angolul is, de egy gyors „ciao” vagy egy udvarias „grazie” (köszönöm) mindig jólesik. És egy egyszerű „scusi, non parlo Italiano” (sajnálom, nem beszélek olaszul) mindenhol beválik.

Mit ajánlott viselni?

Az olaszok nem meglepő módon büszkék a divatérzékükre, különösen így van ez a fővárosban.

Az egyik alapdarab, ami biztosan jó szolgálatot tesz, egy elegáns napszemüveg (ha nincs a táskában, rengeteg helyen kapni).

Egy elegáns sál szintén segít feldobni még a leglezserebb öltözéket is.

A farmer viselése nem jelent problémát, de az olaszok még a farmernadrágok esetében is hajlamosak az igényességre – tehát ne legyen lyukas vagy szakadt. A megfelelő lábbelibe is érdemes beruházni: nem muszáj a tornacipőt elegáns lépőre cserélni (ami a macskaköves utcákon nem működik), de mindenképpen viseljünk stílusos utcai cipőt!

Közlekedés a városban

Rómában kihívást jelenthet egyik helyről a másikra eljutni, ezért ajánlott hosszabb idővel számolni. Az utcák forgalmasak, az emberek hajlamosak ráérősen sétálni. Ha nagyon sietünk, jó választás a leintéssel is megcsíphető taxi. Jó tudni, hogy az úttesten történő átkeléskor az autók nem fognak először megállni, a zebrára lépéskor azért szerencsére lelassítanak.

 

A római metróhálózat ugyan jelentősen javult az elmúlt években, de még mindig zsúfoltnak mondható, és nem túl kiterjedt. A városban a legtöbb látnivaló elfogadható sétatávolságra van, úgyhogy a legjobb opció a gyalogos közlekedés.

Nem mindegy, mikor és milyen kávét rendelünk

Délután egy óra után eszpresszót vagy macchiatót érdemes választani, a lattét és a kapucsínót szigorúan csak reggel. Ha tejeskávét szeretnénk kortyolgatni, mindenképpen „caffe latte”-ként kell kérni, ugyanis ha nem mondjuk ki előtte, hogy „caffe”, akkor egy pohár meleg tejet fognak felszolgálni. Ha igazán le akarjuk nyűgözni a helyieket, a kapucsínót „capucciónak” nevezzük, ahogyan a rómaiak teszik.

Alighanem kevesen tudják, hogy amennyiben asztalnál ülve fogyasztjuk el a kávét,  többet kell fizetni érte, mintha a bárpultnál állva iszogatnánk.

Tippek a helyiektől

Az idősebb generációval bánjunk udvariasan! Használjunk formálisabb üdvözléseket, például a ciao helyett buongiornót, és tömegközlekedési eszközökön mindenképpen adjuk át a helyünket!

Utóbbiakon ne álljunk meg az ajtóban! Ez csúcsforgalom idején nem mindig könnyen megoldható, de az általános udvariassági szabályok szerint az ajtók mellett helyet kell hagyni, hogy az emberek le és fel tudjanak szállni – bár néha a metró és busz nem hagy sok időt a felszállásra.

Szánjunk némi időt a helyiekkel történő beszélgetésre, akár taxiban, akár a szálloda bárjában vagy egy étteremben ülünk! A rómaiak melegszívű és barátságos emberek; szívesen beszélgetnek az olasz konyháról, a történelemről és persze a fociról.

Az utolsó tanács a hölgyeknek szól: ne érezzék úgy, hogy reagálniuk kell a füttyögésekre. Rómában elég gyakori, hogy a nők kiemelt figyelmet kapnak az utcán. Legtöbbször ez teljesen ártalmatlan és játékos; sokkal valószínűbb, hogy elhangzik egy „complimenti!”, mint valami sértő és ízléstelen. Ez mind az utcai élet része, nem indokolja a visszaszólást.

Ha már romantika, az autósoknak leginkább Németország felé érdemes kanyarodni a legromantikusabb kocsikázásokért, míg Olaszország a világ legidillibb helyszíneivel büszkélkedhet. Ez derül ki a gépjármű-biztosítással foglalkozó Confused.com tanulmányából, amely több százezer véleményt elemzett olyan népszerű helyszínekkel kapcsolatban, melyekkel az egyes útvonalak mentén lehet találkozni. Ez alapján határoztak meg  egy általános „romantikus pontszámot”.

(Forrás: CN Traveler, fotók: Getty Images, Unsplash)

tippek | trükkök | róma | tanácsok | olaszország

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram