A Stonehenge-től Szlovéniáig színes fényekbe öltözött az ég, de pontosan miért?

A sarki fény általában az északi helyeken töltött téli vakáció Szent Grálja, vasárnap este azonban Európa-szerte, így Magyarországon is részünk lehetett a csodálatos látványban.

Az élénk vörösben, zöldben és magentában tündöklő fénnyalábokat a Napból érkező részecskék és a bolygó légkörének kölcsönhatása okozza. Amikor ezek a részecskék elérik a Földet, a bolygó mágneses mezeje rendszerint a sarkvidékek felé irányítja őket. Ott a sarki fény általában egy körülbelül háromezer kilométer átmérőjű gyűrűben (annulus) látható a mágneses pólus körül.

A sarki fény a norvégiai Svolvaer felett idén októberben

Azonban, ha napkitörés történik, vagyis a napkorona egy darabja kilökődik a bolygóközi térbe, majd eléri a Földet, ez a kör kitágulhat, így alacsonyabb szélességi körökre is eljut a sarki fény.

Így történt ez most is, amikor az Egyesült Királyságtól és Írországtól kezdve, Németországon, Hollandián, Olaszországon, Ausztrián, Szlovákián, Románián és Szlovénián át egészen Bulgáriáig, sőt Görögországig meg lehetett figyelni a ritka jelenséget.

A Bükkben található Bogácsról így festett a sarki fény

A fény színárnyalata attól függ, hogy milyen gázmolekulákat találnak el a Napból érkező részecskék, és hogy ezek pontosan a légkör melyik részén találhatóak. Az oxigén zöld fényt bocsát ki körülbelül száz kilométerrel a Földfelszín felett, de százhatvan-háromszázhúsz kilométeres magasságban már vörös színű sarki fényt produkál, ami egyébként igen ritka látvány. A nitrogén hatására az égbolt kék színben ragyog, magasabban pedig a ragyogás lila árnyalatúvá vált.

A fokozott geomágneses aktivitás miatt a sarki fény délen is látható volt, és Ausztráliában hasonlóan lélegzetelállító képeket osztottak meg az emberek.

Itt pedig a northumberlandi Bamburgh Lighthouse felett látható

Aki most lemaradt, annak sem kell kétségbe esnie, mert idén ősszel és télen a szokásosnál is nagyobb az esélye, hogy láthassa a fényt. Ez azért van, mert a Nap egyre aktívabb, ahogyan tizenegy éves ciklusának vége felé közeledik.

Csillagunk mágneses mezeje ugyanis tizenegy évente teljesen megfordul, a pólusok helyet cserélnek, és ahogy közeledünk a 2024-es-2025-ös csúcshoz, drámaian nő a Nap aktivitásmérőjének számító napfoltok száma. Úgyhogy ha sarki fény vadászatra indulnánk, itt a tökéletes alkalom.

Ha nem várnád ölbe tett kézzel a következő napkitörést, felszállhatsz egy északi vonatra, hogy olyan helyre utazz, ahol ki sem kell kelned az ágyból, ha megcsodálnád a látványt.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

geomágneses vihar | napkitörés | aurora borealis | magyarország | Nap

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom