Ez a spanyolok titkos és offenzív kódneve az angol turistákra

A britek körében Spanyolország az egyik legkedveltebb üdülőhely, a szimpátia azonban, úgy tűnik, nem feltétlenül kölcsönös.

Amikor a spanyolok hiányos öltözetű, flip-flopos brit férfiakat látnak, akik hírből sem ismerik a naptejet, rossz időben is félmeztelenül járnak és meg sem próbálkoznak a spanyol szavakkal, arról nem is beszélve, hogy túlzott alkoholfogyasztásuk kínos és hangos pillanatokhoz vezet kiabáláshoz, hangos énekléshez vagy fociindulók skandálásához , akkor az a szó jut eszükbe, hogy guiri.

Az igazsághoz tartozik ugyanakkor, hogy bár ezt a szót elsősorban a faragatlan briteknek tartják fenn, nem kizárólag rájuk vonatkozhat.

Bármely nemzet látogatóját illethetik ezzel viccesen olykor, aki közhelyesen, feltűnően és tipikusan „turistás“ dolgokat csinál.

A guiri állítólag a baszk giri szóból származik, ami azt jelenti, hogy szőke illetve világos bőrű, és mint ebből is látszik, eredetileg a látogatókat a külsejük miatt nevezték így. Mára azonban a jelentés eltolódott a viselkedés jellemzésének irányába, és akár olyasmi is kiválthatja az elhangzását, mintha valaki rengeteg sangriát iszik vagy a turisták által kedvelt ételeket rendeli.

Nemcsak a spanyoloknak van elegük a tipikusan britnek tekintett viselkedésformákból: más népszerű üdülőhelyek is besokalltak a tiszteletlenségtől.

(Forrás: Ladbible, képek: Getty Images)

 

spanyolok | turisták | küdnév | brit | titkos

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom