Close
Egy kedvelt műfaj születhet újjá – Dél-Koreában már élnek a lehetőséggel

Egy kedvelt műfaj születhet újjá – Dél-Koreában már élnek a lehetőséggel

A közelmúltban még igazi retró csemegének számított, hogy az egyik bevásárlóközpont tetőparkolójában autósmozit nyitottak, sokan már csak nosztalgiából is elmentek, és ugyanúgy élvezték, mint évtizedekkel ezelőtt. Ez a műfaj enyhén szólva kiszorult a multiplex mozik megszületésével, de most, az emberi érintkezések tudatos korlátozásának idején jól jöhetne ez az opció. Van, ahol már fel is ismerték ezt. 

Dél-Koreában egyre többen döntenek úgy, kirúgnak a hámból, és bátran nekiindulnak az otthonukból, hogy szórakozzanak kicsit. Nem kell arra gondolni, hogy egyből megrohanták a szórakozóhelyeket, zavartalanul üzemelnek a multiplex mozik, vagy utcabálokat tartanak a biztonsági és közegészségügyi intézkedések enyhe lazításánál. Sokkal inkább egy régen bevált, mára viszont elfeledett műfajt élesztenek újra, és úgy fest, piac is van rá.

Amerikában volt a legnagyobb kultúrája a drive-in filmvetítéseknek, úgy az ötvenes-hatvanas években, amikor pöttyös szoknyás lányok és a kocsikkal menőző jampik gördültek be együtt az udvarokba.

Amolyan Grease-érzést képzeljünk el, vajas popcornnal és édes üdítőkkel, Cadillac Eldoradókkal, Ford Thunderbirdökkel.

Elszakadván ettől a szirupos megközelítéstől, azért mi, Magyarországon is megismerhettük az autósmozi fogalmát, nálunk a hetvenes-nyolcvanas években volt divatos szabadidős program.

Persze a Thunderbird helyett inkább 1200-as Ladák és kispolszkik parkoltak a falakra vetített filmek előtt, de az elv ugyanaz volt: rádiófrekvencián kellett beállítani a hangot, és az autó kényelmét élvezhettük.

Mára ezek elkoptak, az elmúlt években inkább a kertmozik és a pop-up vetítések voltak népszerűek, de a koronavírus-járvány újraírja ezt is.

Lehet, hogy ismét eljöhet az autósmozik kora, és 2020 nyarán inkább ezt a biztonságos formáját választjuk a házon kívüli filmnézésnek?

A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:

(Fotók: Getty Images, Unsplash) 

dél-korea | mozi | koronajárvány | filmek | szórakozás

FOLYTASD EZZEL

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram