Close
Ez az egyetlen dolog, ami pillanatnyilag feledtetheti velem a koronavírus-járványt

Ez az egyetlen dolog, ami pillanatnyilag feledtetheti velem a koronavírus-járványt

Valakit a keresztszemezés, a festés, a teregetés, a macskasimogatás, a keresztrejtvényfejtés kapcsol ki. De ez nincs így teljesen. Inkább szórakoztat, jólesik. Kikapcsolni kevés dolog tud, pláne most. A sport viszont segíthet, akár a szorongáson is. 

Álmomban sem gondoltam, hogy ezt pont én fogom leírni, mert kényelmes kis díványbajnok voltam nagyon sokáig. A bármilyen jellegű fizikai aktivitást egyedül kampányszerűen sikerült teljesítenem. Vettem mondjuk egy hónapra egy fitneszbérletet, két hétig lelkes voltam a magam módján, aztán kerestem a kifogásokat, és az utolsó egy héten lehet, hogy el sem mentem, mert nem leltem örömömet benne, nem érdekelt, úgy vonszoltam be magam a terembe, mint akit nyúzni visznek. Nem kapcsolt ki, bevallom. Elgondolni nem tudtam, mi lehet ebben a jó.

Egy éve ez megváltozott. Megtetszett egy komplex sportág, és általa rendszeresség költözött a mindennapokba. Rendszeresség mellett pedig valamiféle, addig még nem ismert fegyelmezett magatartás, hogy a testmozgáshoz igazítsam például a napokat, programokat, és nem fordítva.

Tiszteljem meg azzal a testem, egészségem, hogy szentelek neki olyan minőségi időt, ami csak az övé. Illetve a szellemé is.

Mert ez nem szórakoztat, hanem kikapcsol. Ne vizsgáljuk most a flow-élményt, egyszerűen csak annyit vettem észre, hogy bármilyen magánügyi, munkabéli, pénzügyi, akármilyen gondról van/volt, az az idő, amit edzéssel tölthetek, kiránt a valóságból.

Nem a be nem fizetett csekkre gondolok, nem kúszik be a képbe a le nem adott határidős munka, és a családi üzelmek sem integetnek a célvonalnál. Ez pedig egy óriási dolog.

Dolgozik a test, stoppot nyom az agy, mert csak és kizárólag arra törekszem, hogy helyesen végezzem a gyakorlatokat, és teljesíteni tudjam azokat.

Legyen az gimnasztika, egy futótáv, egy hosszan kitartott jógapóz. Kinek melyik mozgásforma adja meg ugyanezt az érzést. A kikapcsolást, a mozgás utáni örömöt, a büszkeséget, hogy megcsináltam. Kibírtam, túlszárnyaltam.

Most ennek még nagyobb jelentősége van. Nem azért szajkózzák, hogy mozogjunk otthon, a négy fal között, a kertben, a teraszon, esetleg magányosan, hajnalban futva, hogy mindenki szükségszerűen bomba alakkal várja a járvány végét. Hanem a sport hihetetlen ereje miatt. Hogy oda koncentráljunk, arra az egy órára. Hogy ne lássunk mutatókat, elszomorító számokat, arra az egy órára ne frissítsük a hírportálokat.

Ez nem menekülés, hanem egy testi-lelki tréning.

Menni fog, valahogy mennie kell. Ha pedig nem sikerül a legjobb szintidő, a nehezebb súly, a hosszabban kitartott plank? Annyi baj legyen! Holnap lehet, hogy összejön. Feladni kár lenne, sokat taníthat ez most is. Magunkról, szívósságról, kitartásról. Ez most nem a szálkásító program, hanem valami egészen más.

Abba nem mennék bele, micsoda öröm, hogy juthat erre otthon idő, mert egy ideális helyzetben, egy ideális világban (amit hetekkel ezelőtt éltünk, sokszor utálkozva és feladás szélén) mindig kellene erre szakítanunk időt. Ezt az új szituációt még csak tanuljuk, és rettegve tekintünk az egy héttel későbbi időpontra is. Hullámokban tör ránk az egészségügyi és az egzisztenciális szorongás. De ha egy mód van rá, ebben az oltári káoszban segítsünk a testünknek és a lelkünknek is. Dolgoztassuk meg, szabadítsuk fel kicsit!

Persze biztonságosan, otthon, az udvaron, az erkélyen, a teraszon, a nyitott ablaknál. Betartva az ideiglenes, nehéz, de felelősségteljes szabályokat.

A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:

(Illusztrációk: Getty Images)

koronajárvány | kihívás | otthonmaradok | karantén | sport

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram