Megesik, hogy egy nagyszabású receptgyűjtemény évekig készül, most viszont éppen egy hét alatt készült el a Karantén Kantin névre hallgató online projekt, melyhez hazai séfek, ismert gasztroarcok adták a leghasznosabb receptjeiket. Ezek az ételek a mostani bezártság esetén is elkészíthetőek, ráadásul olyan szakemberek bombabiztos ötletei, mint például Rácz Jenő, Mautner Zsófi, Wolf András vagy Vomberg Frigyes. A Karantén Kantin-ból befolyt összegekkel az egészségügyi dolgozók étkeztetését segítik, nehéz helyzetbe került kis családi éttermek és vendéglátóhelyek bevonásával.
Remek ötlet, remek kivitelezés. Az elmúlt hetekben a hazai gasztroszcéna sem élte a legfelhőtlenebb időszakát. A sopánkodásra, tétlenségre azonban nem volt idő, inkább együtt, közösen alkottak valami olyat, ami a régi világban lehet, hogy csak hosszú hónapok munkája során jöhetett volna létre.
Most itt a karantén, sokunknak, a szerencséseknek az otthoni munka, a több szabadidő, hiszen nem kell időt tölteni az utazással például. A felszabadult idő és energia éppen jól jöhet a konyhában: maga a főzés és sütés aktivitása is kikapcsol, és áthangol egy reménytelibb, pozitívabb állapotra, és még a család is jól jár az efféle meditációval.
Jótékony céllal készült a digitális, százoldalas, húsz ismert séf és gasztroarc bevonásával megalkotott, negyven receptből álló gyűjtemény.
A szakmabéliek egy emberként láttak hozzá a rendhagyó projekthez, amivel nemcsak azoknak segíthetnek, akik kifogytak az ötletből a többhetes folyamatos főzés miatt, hanem azoknak a rendkívüli teherbírású egészségügyi dolgozóknak is, akik minden erejükkel azon fáradoznak, hogy gyógyítsanak.
A kiadvány digitálisan beszerezhető és háromezer forintba kerül, ami egyben egy támogatói összeg. Az első cél a Rókus Kórház dolgozóinak kiszállított százhúsz adag húsvéti ebéd elérése.
Az ebédeket és a további szeretetcsomagokat olyan családi vállalkozások (éttermek, vendéglők, cukrászatok stb.) készítik majd, amelyek maguk is nehéz helyzetbe kerültek a járványügy miatt. Emellett alapítványi partnerük a Budapest Bike Maffia, így a még inkább nélkülöző emberek alapellátására is szánnak a befolyt összegből. A digitális Karantén Kantin szakácskönyv grafikai megjelenítése Hitka Viktória kreativitását dicséri.
Részletek és a Karantén Kantin megrendelésével kapcsolatos információk a projekt honlapján olvashatók.
A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:
- Remélhetőleg nyáron már csak egy rossz emlék lesz – Vendéglátósok a kialakult helyzetről
- Külföldön élő magyarok mondják el, hogyan élik meg a járványt
- Egy trendelőrejelző szerint a koronavírus “tiszta lapot ad az újrakezdéshez”
- A Bocuse d’Or séfjei a mentőszolgálatnak és kórházi dolgozóknak főznek
- Bezár a koronavírus miatt az egyik legjobb budapesti étterem
- Nem pánikolok, nem a saját kényelmemet nézem elsősorban, hanem a közös érdekeinket!
- Így segít a kenyérhiányon egy elit budapesti pékség
- Ezt a három dolgot betartva rendben lehet a mentális egészségünk
- Milánóban a séfek és pizzasütők ötletes stresszoldó kampányba kezdtek
- Így nyitnak újra a vendéglátóhelyek Kínában, a vírus csendesedtével
- A magyar összefogásokat dicséri a The New York Times
- Szorongást csökkentő, valóságból kizökkentő, szívmelengető akciótervünk
- Ha csak egy emberre hallgatunk a koronavírus kapcsán, az legyen Jane Goodall
- Ebből a vírusból nagyon sokat kell tanulnunk
- Egy Tisza-tavi lakatlan szigeten rendezte be a karanténját egy természetfilmes
- Így lehet segíteni a bajba jutott turizmuson egy egyetemista szerint
- Ezt tanácsolja egy asztronauta az önkéntes bezártságra
- A koronavírus sok jó dolgot elvesz tőlünk, de vissza fogunk térni
- Szívszorító látvány a szellemvárossá változott Budapest
- Zebegényben „lélegzetláncolattal” segítik a szállásadók a kórházi dolgozók munkáját
- Mostantól minden héten kiveszek egy napot, és nem gondolok a koronavírusra
(Fotók: Unsplash, Karantén Kantin)
jótékonyság | koronavírus | séf | karantén kantin | szakácskönyv | receptek
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!