Megesik, hogy egy nagyszabású receptgyűjtemény évekig készül, most viszont éppen egy hét alatt készült el a Karantén Kantin névre hallgató online projekt, melyhez hazai séfek, ismert gasztroarcok adták a leghasznosabb receptjeiket. Ezek az ételek a mostani bezártság esetén is elkészíthetőek, ráadásul olyan szakemberek bombabiztos ötletei, mint például Rácz Jenő, Mautner Zsófi, Wolf András vagy Vomberg Frigyes. A Karantén Kantin-ból befolyt összegekkel az egészségügyi dolgozók étkeztetését segítik, nehéz helyzetbe került kis családi éttermek és vendéglátóhelyek bevonásával.
Remek ötlet, remek kivitelezés. Az elmúlt hetekben a hazai gasztroszcéna sem élte a legfelhőtlenebb időszakát. A sopánkodásra, tétlenségre azonban nem volt idő, inkább együtt, közösen alkottak valami olyat, ami a régi világban lehet, hogy csak hosszú hónapok munkája során jöhetett volna létre.
Most itt a karantén, sokunknak, a szerencséseknek az otthoni munka, a több szabadidő, hiszen nem kell időt tölteni az utazással például. A felszabadult idő és energia éppen jól jöhet a konyhában: maga a főzés és sütés aktivitása is kikapcsol, és áthangol egy reménytelibb, pozitívabb állapotra, és még a család is jól jár az efféle meditációval.
Jótékony céllal készült a digitális, százoldalas, húsz ismert séf és gasztroarc bevonásával megalkotott, negyven receptből álló gyűjtemény.
A szakmabéliek egy emberként láttak hozzá a rendhagyó projekthez, amivel nemcsak azoknak segíthetnek, akik kifogytak az ötletből a többhetes folyamatos főzés miatt, hanem azoknak a rendkívüli teherbírású egészségügyi dolgozóknak is, akik minden erejükkel azon fáradoznak, hogy gyógyítsanak.
A kiadvány digitálisan beszerezhető és háromezer forintba kerül, ami egyben egy támogatói összeg. Az első cél a Rókus Kórház dolgozóinak kiszállított százhúsz adag húsvéti ebéd elérése.
Az ebédeket és a további szeretetcsomagokat olyan családi vállalkozások (éttermek, vendéglők, cukrászatok stb.) készítik majd, amelyek maguk is nehéz helyzetbe kerültek a járványügy miatt. Emellett alapítványi partnerük a Budapest Bike Maffia, így a még inkább nélkülöző emberek alapellátására is szánnak a befolyt összegből. A digitális Karantén Kantin szakácskönyv grafikai megjelenítése Hitka Viktória kreativitását dicséri.
Részletek és a Karantén Kantin megrendelésével kapcsolatos információk a projekt honlapján olvashatók.
A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:
- Remélhetőleg nyáron már csak egy rossz emlék lesz – Vendéglátósok a kialakult helyzetről
- Külföldön élő magyarok mondják el, hogyan élik meg a járványt
- Egy trendelőrejelző szerint a koronavírus “tiszta lapot ad az újrakezdéshez”
- A Bocuse d’Or séfjei a mentőszolgálatnak és kórházi dolgozóknak főznek
- Bezár a koronavírus miatt az egyik legjobb budapesti étterem
- Nem pánikolok, nem a saját kényelmemet nézem elsősorban, hanem a közös érdekeinket!
- Így segít a kenyérhiányon egy elit budapesti pékség
- Ezt a három dolgot betartva rendben lehet a mentális egészségünk
- Milánóban a séfek és pizzasütők ötletes stresszoldó kampányba kezdtek
- Így nyitnak újra a vendéglátóhelyek Kínában, a vírus csendesedtével
- A magyar összefogásokat dicséri a The New York Times
- Szorongást csökkentő, valóságból kizökkentő, szívmelengető akciótervünk
- Ha csak egy emberre hallgatunk a koronavírus kapcsán, az legyen Jane Goodall
- Ebből a vírusból nagyon sokat kell tanulnunk
- Egy Tisza-tavi lakatlan szigeten rendezte be a karanténját egy természetfilmes
- Így lehet segíteni a bajba jutott turizmuson egy egyetemista szerint
- Ezt tanácsolja egy asztronauta az önkéntes bezártságra
- A koronavírus sok jó dolgot elvesz tőlünk, de vissza fogunk térni
- Szívszorító látvány a szellemvárossá változott Budapest
- Zebegényben „lélegzetláncolattal” segítik a szállásadók a kórházi dolgozók munkáját
- Mostantól minden héten kiveszek egy napot, és nem gondolok a koronavírusra
(Fotók: Unsplash, Karantén Kantin)
receptek | koronavírus | karantén kantin | szakácskönyv | jótékonyságIstenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten
Ilyen lesz hétvégén az ország „legfinomabb” eseménye

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!