Close
Megismétlődhet idén a tavalyi utazási káosz?

Megismétlődhet idén a tavalyi utazási káosz?

Jó eséllyel elbúcsúzhatunk a végtelen sorok és elhagyott poggyászok élményétől.

A járvány után az emberek alig várták, hogy útnak indulhassanak, a repterek és légitársaságok azonban nem zárkóztak fel elég gyorsan a megnövekedett igényekhez, ezért hamar túlterheltté váltak, és beütött a káosz.

Az Eurocontrol szerint tavaly nyáron az európai járatok mintegy fele késett, és naponta közel kétezret kellett törölni, igaz, voltak repülőterek és légitársaságok, amelyek a többieknél jobban megbirkóztak a problémával.

Idén a repülőterek igyekeznek felkészülten várni a szezont, ennek egyik eszköze pedig az utasforgalmi limit, a másik pedig a munakerőfelvétel. A létszámkorlát úttörője tavaly az amszterdami Schiphol volt, mely a korlátozást egészen idén május közepéig meghosszabbította a csúcsidőszakokban. Egyelőre nem tudni, hogy nyárra mit terveznek, de ha elkerülnénk a várakozást, foglalhatunk időpontot a biztonsági ellenőrzésre.

A Heathrow repülőtér arra kérte a légitársaságokat, hogy ne sűrítsék a járataikat a főszezonban. Mint John Holland-Kay, a repülőtér vezérigazgatója elmondta, arra számít, hogy

egyes napokon nagyobb lehet a forgalom, mint 2019-ben, de miután a közelmúltban sok embert vettek fel, a folyamatok várhatóan zökkenőmentesen zajlanak majd.

A sztrájkok ugyanakkor keresztülhúzhatják az optimista számításokat: a francia légiforgalmi irányítók munkabeszüntetése február óta okoz fennakadásokat, amelyek az átmenő forgalmat is érintik. Áprilisban a késések illetve járattörlések által érintett utasok mintegy fele valószínűleg csak átutazó volt.

Összességében mindenesetre jobbak a kilátásaink, mint tavaly voltak, de azért nem árt figyelemmel kísérni az aktuális eseményeket. Ha pedig a reptéren ragadnánk, megfogadhatunk néhány tippet a profi repterezőktől, esetleg időzíthetünk úgy, hogy egy városnézés is beleférjen az átszállásba.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

késés | utazás | repülés | utazási kéosz | repülőtér

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Drónok csapódtak az M3-as autópályára, lezárták a szakaszt a nyomozók

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram