Megismétlődhet idén a tavalyi utazási káosz?

Jó eséllyel elbúcsúzhatunk a végtelen sorok és elhagyott poggyászok élményétől.

A járvány után az emberek alig várták, hogy útnak indulhassanak, a repterek és légitársaságok azonban nem zárkóztak fel elég gyorsan a megnövekedett igényekhez, ezért hamar túlterheltté váltak, és beütött a káosz.

Az Eurocontrol szerint tavaly nyáron az európai járatok mintegy fele késett, és naponta közel kétezret kellett törölni, igaz, voltak repülőterek és légitársaságok, amelyek a többieknél jobban megbirkóztak a problémával.

Idén a repülőterek igyekeznek felkészülten várni a szezont, ennek egyik eszköze pedig az utasforgalmi limit, a másik pedig a munakerőfelvétel. A létszámkorlát úttörője tavaly az amszterdami Schiphol volt, mely a korlátozást egészen idén május közepéig meghosszabbította a csúcsidőszakokban. Egyelőre nem tudni, hogy nyárra mit terveznek, de ha elkerülnénk a várakozást, foglalhatunk időpontot a biztonsági ellenőrzésre.

A Heathrow repülőtér arra kérte a légitársaságokat, hogy ne sűrítsék a járataikat a főszezonban. Mint John Holland-Kay, a repülőtér vezérigazgatója elmondta, arra számít, hogy

egyes napokon nagyobb lehet a forgalom, mint 2019-ben, de miután a közelmúltban sok embert vettek fel, a folyamatok várhatóan zökkenőmentesen zajlanak majd.

A sztrájkok ugyanakkor keresztülhúzhatják az optimista számításokat: a francia légiforgalmi irányítók munkabeszüntetése február óta okoz fennakadásokat, amelyek az átmenő forgalmat is érintik. Áprilisban a késések illetve járattörlések által érintett utasok mintegy fele valószínűleg csak átutazó volt.

Összességében mindenesetre jobbak a kilátásaink, mint tavaly voltak, de azért nem árt figyelemmel kísérni az aktuális eseményeket. Ha pedig a reptéren ragadnánk, megfogadhatunk néhány tippet a profi repterezőktől, esetleg időzíthetünk úgy, hogy egy városnézés is beleférjen az átszállásba.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

repülőtér | járattörlés | utazási kéosz | repülés | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom