Close
Ezért éri meg inkább vonattal utazni repülő helyett

Ezért éri meg inkább vonattal utazni repülő helyett

Egy új tanulmány szerint összesítésben egy-null a hálókocsis vonatoknak.

Számos oka van annak, miért vonzóbb inkább hálókocsis vonattal utazni, mintsem repülőgéppel. A beszállási folyamat gördülékenyebb, a csomagfelvitel reálisabb, a hangulat és a látvány kellemesebb, kényelmesebben lehet szundikálni, és a szervezet sem szenved a több órás kabinnyomástól. Plusz nem kell reptéri transzferbusz közelébe menni.

Mindezeket alátámasztja a Which? utazási oldal legújabb tanulmánya, amely szerint amellett, hogy a hálókocsis vonatok jóval környezetbarátabbak, még megfizethetőbbek is a riválisánál.

Az oldal többféle kategóriában elemezte a repülés és a vonatozás költésegeit az Egyesült Királyságon belül. Az eredmények alapján – bár a repülőjáratok elsőre sokkal olcsóbbnak tűnhetnek –,

valójában drágábbak lesznek, ha hozzáadjuk a poggyász és a plusz éjszakai szállás költségeit.

Ha egy négytagú család a vonatot választja a repülő helyett, máris mintegy száz fontot (kb. 42 ezer forintot) spórolhat. Egy nagyobb család esetében a megtakarítás kétszázötven font (mintegy 106 ezer forint) fölé ugrik.

A kutatás szerint az egyedül utazóknak és a pároknak jelentősen többet kellene fizetniük, ha vonatoznak repülés helyett. A családok és a nagyobb csoportok viszont megoszthatják a vonatfülkét, vagyis spórolhatnak a költségeken.

A repülések utasonként akár hétszer több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a hálókocsis vonatutak. A nagy mennyiségű szén-dioxid pedig felmelegedést okoz a légkörben, ami súlyosbítja az éghajlati válságot.

Eközben a vasúttársaságok is igyekeznek bővíteni a kínálatukat például Prága és Zürich valamint Bécs és az olasz Adria között.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

repülés | hálókocsis | jobb | olcsóbb | utazás

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Drónok csapódtak az M3-as autópályára, lezárták a szakaszt a nyomozók

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram