A Whisky Smash koktél esetében a menta és citromlé mellett a citromhéj is kerül a shakerbe, így aztán valóban olyan ízek szabadulnak fel, amelyek visszavonhatatlanul nyáriassá alakítják a testes alkoholt.
Az első, kezdetleges Whisky Smasht az 1830-as években készítették whiskyvel, cukorral és mentával. Lényegében véve egy Mint Julep volt zúzott jég nélkül. Ezt azonban sokan túlságosan édesnek találják, éppen ezért egy kevés citrom hozzáadásával változtatták meg a koktél jellegét. Így jött létre a Whisky Sour. Ha azonban a citrom héját is hozzáadjuk, még frissítőbbé varázsolhatjuk, hiszen csodálatos illóolajok szabadulnak fel. Ezzel az egyetlen hozzávalóval máris megkapjuk azt a 2008-as Whisky Smash receptet, ami garantáltan bearanyozza a nyárestéket.
A koktél elkészítéséhez érdemes olyan whiskyt választani, ami édeskésebb ízvilágú. A citromhéj hozzáadása azért fontos, mert a benne található illóolajok nyomásra, zúzásra felszabadulnak, így még intenzívebb frissítő hatást érhetünk el. Nem szükséges azonban a shakerbe dobva összetörni a citromhéjat, hiszen a jéggel való rázás során pont annyira zúzódik szét, amennyire szükséges: az aromák felszabadulnak, de a citromhéj nem pépesedik.
Hozzávalók:
- 60 ml bourbon whisky
- 20 ml citromlé
- 20 ml cukorszirup
- 6-8 mentalevél
- 1 citrom héja
Minden hozzávalót egy shakerbe teszünk, beleértve a mentát és a citromhéjat is. Hozzáadjuk a jeget, és 6-10 másodpercig erőteljesen összerázzuk. Átszűrjük az italt, pohárba öntjük és további mentalevelekkel díszítjük.
A gin-tonik tipikus nyári ital, azonban ha tovább gondoljuk, egészen különleges ízkombinációkat kaphatunk, amelyek tényleg frissítően hatnak a kánikulában.
whisky | whisky smash | recept | bourbon | nyár | koktél
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!