Close
Az ausztrálok aztán igazán tudnak örülni a határnyitásnak

Az ausztrálok aztán igazán tudnak örülni a határnyitásnak

“Csomagoljatok és gyertek, a legszebb élményekben lesz részetek, amit csak el tudtok képzelni” – üzente a turistáknak Scott Morrison miniszterelnök. Ebből is látszik, milyen ünnepi hangulat uralkodik az országban.

Elsőként a Quantas Los Angeles-ből Sydney-be tartó járata érkezett meg a kontinensre hétfőn, majd a tokiói gép utasai bukkantak fel Új-Dél-Wales állam fővárosának repterén. A turistákat riporterek és ajándékok özöne fogadta: virágokat, játékkoalákat kaptak, és a Vegemite nemzeti szendvicskrém  tégelyeit nyomták a kezükbe, miközben az érkezési csarnokban Sasha Moon DJ egy VW furgon tetejéről szolgáltatta az aláfestő zenét. Az örömöt némiképp beárnyékolta, hogy a vasúti dolgozók épp erre a napra hirdettek sztrájkot, így nem üzemeltek a reptéri járatok, a megnövekedett autóforgalom viszont dugókat okozott az utakon.

Az ország tavaly novembertől kezdve már fokozatosan lazított a beutazási szabályokon, és beengedte a tengerentúlon élő, teljesen beoltott ausztrál állampolgárokat, valamint a megfelelő vízummal rendelkezőket, például a nemzetközi diákokat. A folyamat utolsó lépéseként nyitották meg a határokat a beoltott turisták előtt, miután jelentősen csökkent a Covid miatt kórházi kezelésre szoruló betegek száma.

Február 21-től így az érvényes vízummal és teljes oltással rendelkező külföldi állampolgárok karantén és beutazási engedély nélkül léphetnek be Ausztrália tagállamaiba Nyugat-Ausztrália kivételével, mely csak március 3-án nyit.

Az oltások közül az AstraZeneca, a Pfizer, a Moderna, a Covax, a Coronavac, a Sputnik, a Sinopharm és a Novavax vakcináját fogadják el, illetve az egy adagos Johnson & Johnson-t, legalább hét nappal az utolsó dózis beadás után. Az oltási igazolásra alapvetően tizenkét éves kortól, de van, ahol tizenhét éves kortól van szükség, a dokumentumot beszálláskor kell bemutatni a légitársaság személyzetének.

Emellett öt év felett huszonnégy órán belüli negatív rapid antigén tesztről szóló orvosi igazolásra vagy hetvenkét órán belüli negatív PCR-teszteredményre is szükség van.

A nem beoltott személyek és a nem megfelelő számú vagy típusú oltással rendelkezők csak nyomós indokkal látogathatnak az országba,

és beutazási engedélyt kell igényelniük, valamint hét-tizennégy napra karanténba kell vonulniuk. Bővebb információk a Konzuli Szolgálat oldalán olvashatók.

A Qantas Airways hetente három járatot üzemeltet Sydney és London között, emellett például az Etihaddal és az Emiratesszel is lehet Ausztráliába utazni, de hamarosan átszállás nélkül juthatunk el Rómából Perth-be is.

Bár az Ausztrália az utóbbi időben a határszabályozások miatt került be a leggyakrabban a hírekbe,  olykor becsúszott egy-egy építészeti különlegesség is az említésre méltó újdonságok közé. Ilyen például az erdőtűz-biztos múzeum, vagy ez a világítótorony, amelyben szívesen eltöltenénk néhány napot.

(Források: lonelyplanet.com, independent.co.uk, képek: Unsplash, Getty Images)

beutazási szabály | ausztrália | határnyitás | beutazás | újranyitás

FOLYTASD EZZEL

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

A világ legbarátságosabb városa ez az apró olasz település lett

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram