Close
Egy jó és egy rossz hírrel várja az ünnepekre érkezőket a népszerű adventi úti cél

Egy jó és egy rossz hírrel várja az ünnepekre érkezőket a népszerű adventi úti cél

Vonatra érdemes lesz szállni, repülőre egyre kevésbé.

A belga nemzeti vasút, az SNCB év végi akciót indított, hogy ösztönözze az egynapos kirándulásokat, és segítse azokat, akik tömegközlekedéssel indulnának családlátogatásra az ünnepi időszakban.

Ennek keretében féláron lehet megvásárolni az egy napon belüli retúrjegyeket

a hét bármely napjára, az első és másodosztályra egészen január 8-ig az SNCB honlapján vagy a jegyautomatákban.

A rövid távú repülőutakra vonatkozó adókat ugyanakkor megemelik 2023 tavaszától,

és nem lesznek kivételek a magán- és céges repülők sem. Míg idén áprilistól utasonként két eurót kell fizetni a brüsszeli repülőtérről ötszáz kilométernél nem hosszabb útra induló gépek után, jövő április 1-től ez az összeg tíz euróra emelkedik, míg a távolabbi célpontok esetében két és négy euró között lesz, az átutazók viszont mentesülnek alóla.

A lépés eredményeként a Ryanair fapados légitársaság „fenntarthatatlan” költségnövekedésre hivatkozva bezárta a brüsszeli Zaventem repülőtéren található bázisát.

Franciaország úttörőnek bizonyul a repülők szabályozásának tekintetében, ők vezettek be először ökoadót, nemrégiben pedig elsőként tiltottak be néhány rövid távú járatot, noha nem árt tudni azt sem, hogy egy kutatás szerint a probléma nem annyira ezekkel van. Az amszterdami reptéren a járatok számának korlátozásával igyekeznek tenni a környezet védelméért, és az év elejétől Magyarországon is sávos adórendszert vezetnek be a repülőkre.

(Forrás: TimeOut, Euronews, képek: Getty Images)

vonat | adó | repülő | belgium | vasút

FOLYTASD EZZEL

Középkori mesevilágba repít a kőkunyhók falva Olaszországban

Kiderült, melyek az Egyesült Királyság kedvenc és legtöbbet kritizált látványosságai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram