Ha megkérdezik, miért imádjuk Olaszországot, megmutatjuk ezt a három helyet

Persze lehetne még ezer másik okot mondani, amiért Itáliáért dobog a szívünk, de Szardínia szigete, Cividale Del Friuli kisvárosa és Val Di Funes völgye az elsők között kerül szóba. 

Szardínia

A hegyekkel és különleges sziklaformációkkal tarkított sziget számos vad és kevésbé vad túraútvonalakat rejt. Az extrém sportok szerelmesei körében egyre népszerűbb a hely, ezért az utóbbi időben sziklamászó utak tömkelege épült arrafelé.

Szardínia igazi sziklamászó-paradicsom. Az egyik leghíresebb mászóhely az Aguglia Golorizte impresszív tornya, kötelező célpontnak mondható. Ennek köszönhető, hogy kicsit zsúfolt a torony, és a szikla is rendesen elkopott. De a hely annyira pazar, hogy mégis kihagyhatatlan! Érdemes a magasabb számozású, vagyis nehezebb utakba beszállni, azok jobb állapotban vannak.

A szárdok forró vérűek ugyan, de nagyon barátságosak. Biztosan nem tart öt percnél tovább, hogy egy szárd a lakásába invitáljon egy jó pohár vörösborra, amihez hamarosan szárított sonkák, felvágottak, sajtok – mint például a pecorino sardo, azaz kecskesajt – és olívabogyók csatlakoznak. Van egy jellegzetes kenyerük, a pane carasau, egy nagyon vékony, ropogós lepény.

“Nem leled meg Olaszországban azt, amit Szardínián igen” – tartja a mondás. E szelete a földnek nem hasonlítható a világunk semelyik más részéhez sem. Egy biztos, hogy Szardínián semmi sem kiszámítható. S mi ez, ha nem a szabadság maga?

Szardínia az egyik legvadabb olasz sziget, és igazán ősszel élvezetes

A hegyekkel és különleges sziklaformációkkal tarkított sziget számos vad és kevésbé vad túraútvonalakat rejt.

Cividale Del Friuli

Cividale Del Friuli keskeny utcáin úgy tudunk barangolni az ismeretlen felé, hogy szinte senki nem jön szembe velünk, és lényegében bármikor le tudunk ülni akár a főtér egyik teraszos kávézójában is, hogy elkortyolgassunk egy klasszikus olasz feketét. A kétezer éves kisváros mediterrán színekkel megfestett házai között sétálgatva azon elmélkedünk, hogy Cividalét mintha még meg tudták volna tartani maguknak a helyiek.

A Natisone-folyó szurdokán épült várost még Julius Caesar alapította, fénykorát valamikor az 500-as években, a longobárdok idején élte. Nem csupán a Longobárd hercegség székhelyének számított, az egyházi hatalom központjaként is működött. A hajdanán világhírű longobárd építészet és művészet mementói egyedülálló formában maradtak ránk a zöld folyó fölött emelkedő templomban. A 9. században felhúzott épület a kisváros egyik jelképének számít, 2011 óta az UNESCO Világörökség védelme vigyáz rá.

A közélet hol máshol, mint a város főterén zajlik, amely kisebbnek és családiasabbnak mondható egy tipikus olasz piazzánál, de ez nem jelenti azt, hogy nem történik itt semmi. Cividale és környéke híres borvidéknek számít, úgyhogy akármelyik vendéglátóhely teraszára ülünk is ki (asztalt meglepően gyorsan kapni), mindenképp érdemes megkóstolni kiváló boraik valamelyikét. Cividale del Friuli nemcsak azért ejti rabul az ide érkező szívét, mert van némi börtönmúltja, hanem mert mindent megtestesít, amit a mozivásznon idealizált olasz kisvárosok szoktak.

Val di Funes

Viszonylag kevés szó esik a Dél-Tirolban megbúvó Val di Funes völgyéről, pedig az idilli vidék az alapból is lenyűgöző Dolomitok alighanem legvarázslatosabb helye.

A rendezett, gyönyörű, romantikát árasztó hegyi falvak, az élettel teli színes rétek és a háttérből békésen figyelő havas hegycsúcsok által megfestett hangulatkép nemhogy súrolja a tökéletesség határát, hanem minden bizonnyal el is éri azt.

Ehhez még vegyük hozzá a háborítatlanságot, a nyugalmat és a csendet, no meg a tiszta, oxigéndús hegyi levegőt, és máris azt hisszük, megérkeztünk Utópiába.

A képeslapra illő apró falvak szinte mindegyikében találni magányosan álldogáló középkori templomokat, melyek közül a Reufen-hegy lábánál felhúzott, iskola és farm szomszédságában pihenő St. Magdalena templom a leghíresebb – és egyben a Dolomitok egyik legnépszerűbb fotótémája.

Valószínűleg megtaláltuk Olaszország legszebb vidékét

Viszonylag kevés szó esik a Dél-Tirolban megbúvó Val di Funes völgyéről, pedig egyszerűen meseszép.

(Fotók: Molnár Anikó, Getty Images)

szardínia | nagy sztori | látnivalók | kisváros | Cividale del Friuli

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom