Rengeteg tapasztalatuk van, bízhatunk bennük.
Vélhetően mindenkinek megvan a saját praktikái egy hosszú repülőút elviseléséhez. Három film egymás után? Kedvenc szemmaszk egy jó alváshoz? Ezek működhetnek. Az alábbiakban viszont több száz, netán ezer repült órát maguk mögött tudó A-listás szakértők osztják meg tanácsaikat. Jó utat!
Jack Ezon az Embark Beyondtól azt mondja, mindig csomagolj pizsamát, hogy át tudj öltözni egy éjszakai repülőúthoz, és soha ne aludj kelet felé repülve, ha a járatod kevesebb, mint tíz órát tölt a levegőben, mert a felkelő naptól lesz jetlaged. Állíts össze egy listát azokról a dolgokról, amelyeket mindig is meg akartál csinálni, de sosem volt rá időd – a hosszú repülőút alkalmával lesz. Ne fogyassz alkoholt a gépen! Ha egy viszonylag rövidebb, de éjszakai járaton utazol, azonnal aludj el. A szakember a kézipoggyászok híve, tizenöt éve nem adott fel nagy bőröndöt, egy ilyennel három hétig is kibírja.
– Igyekszem jól hidratálni magam még a beszállás előtt – aztán tíz gramm melatonin (alvássegítő) elvégzi helyettem a többi munkát – ezek már Amalia Lazarovnak, a Travelicious szakírójának a szavai.
Petros Zissimos, Hellenic Holidays-től azt tanácsolja, viselj laza ruházatot, igyekezz hidratálódni, kerüld a felesleges sót és cukrot, tartsd be az alvási időbeosztást, és csomagolj keveset.
Christos Stergiou, a True Tipstől amint felszáll a repülőre, megpróbál fejben egyből átállni arra az időzónára, ahová készül és beállítja az óráját is. – Amikor megérkezem, igyekszem ébren maradni, bármi történjék. Már az első napra szórakoztató dolgokat tervezek, melyek megnehezítik, hogy elaludjak, még akkor is, ha úgy érzem, mindjárt összeesek – mondja.
Andy Moran (Kensington Tours) szerint is az alvás elkerülése a legfontosabb: a megérkezést követő első napon sem szabad szundikálni, mert az tönkreteheti az egész alvási programot.
A repülőgépen felszolgált ételek elég széles skálát fednek le a turistaosztályon kezünkbe nyomott sós mogyorótól kezdve az első osztályon séf által készített háromfogásos menüig. Az, hogy mit eszünk a levegőben, jelentős hatást gyakorol a repülési élményünkre. A legjobb esetben jóllakottan és elégedetten köszönünk el a személyzettől, de ha rossz típusú ételeket választunk (vagy kapunk), akkor kiszáradhatunk, keringési zavar léphet fel, vagy – ülésszomszédunk bánatára – puffadhatunk. A saját és utastársaink jóléte érdekében táplálkozzunk helyesen, és fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.
(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)
jetlag | szakértők | hosszú távú | tippek | repülés | utazás
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!