Így töltik a kínai újévet Budapest legjobb ázsiai bisztrósai

A Holdújév vagy Tavaszi Fesztivál Kína legfontosabb eseménye, amikor a családok ismét összejönnek, hogy hagyományos módon ünnepeljék meg a kínai újévet. Így tesznek a Magyarországon élő ázsiai vendéglátósok is, akiket nemcsak a tradíciókról, hanem ételújdonságaikról is kérdeztünk.

A kínai újév dátumát a holdnaptár határozza meg: az ünnep a december 21-i téli napforduló után a második újholdra esik. Idén a kínai új év első napja 2021. február 12-e, amikor is hivatalosan megkezdődik az Ökör éve.

Számos hagyomány kapcsolódik az eseményhez, amely régiónként eltérő, a lámpások és a sárkányok azonban rendre mindenhol megjelennek, ahogyan nem hiányozhatnak az ínycsiklandó csemegék és a lenyűgöző pirotechnikai showműsorok sem.

Összegyűjtöttünk további öt igazán különleges tradíciót, valamint megkérdeztük a 101 Bistrót és a Zhu&Co csapatát is, ők hogyan készülnek az ünnepre.

Középpontban a piros

A kínai újév közeledte során minden díszbe öltözik. Piros szalagokkal, lampionokkal, egyéb dekorációkkal díszítik az utcákat, az üzleteket és az otthonokat, mivel a hiedelem szerint az gazdagságot és jó szerencsét hoz. Az ünnep alatt gyermekeknek és a hajadon, illetve a nőtlen felnőtteknek piros ajándékcsomagokat adnak, amelyekben kisebb-nagyobb értékű pénz található, mellé pedig gyakran biztató üzeneteket, szerencsét hozó áldásokat rejtenek.

Elűzni az oroszlánt

A monda szerint az oroszlánszerű szörnyeteget, Niant el kell ijeszteni újévkor, ennek pedig a legjobb módja a petárdázás, mivel annak hangos zajától nagyon fél.

Ez az oka annak, hogy oroszlántáncokat lejtenek egyes kínai régiókban, a mulatságot pedig dobokkal és cintányérokkal kísérik, hogy a hanghatás még erősebb legyen. Szintén erre a legendára vezethető vissza az is, hogy országszerte tűzijátékokkal köszöntik az újévet.

Templomban imádkoznak

Az ünnepkör a templomok számára is igen mozgalmas, a hívek ugyanis a kínai új év harmadik napján látogatnak el, hogy füstölőt gyújtva áldásért és szerencséért imádkozzanak az isteneikhez az elkövetkező évre. Sok templom udvarán ünnepi sárkány- és oroszlántáncokat is rendeznek.

Életszik a tésztát

Az újévi ünnepi menüsor egyik kulcsfontosságú alapanyaga a liszt, amelyből számos fogás elkészíthető. Leggyakrabban gőzölt gombócokat főznek több napra előre, a hagyomány szerint az új év első öt napján ugyanis már nem szabad ezzel foglalkozni.

Idén nincs mozgás

A kínai újévet a világ legnagyobb mobilizációs okának tartják, ennek magyarázata, hogy az újévet mindenki a családi és baráti körével tölti. A családegyesítő vacsorák szertartásszerűen zajlanak és összekapcsolják Kína több ezer éves múltját a jelennel.

Az idei kínai újév azonban más lesz, mint a korábbiak, hiszen a járvány miatt a világ különböző pontjain élők egyáltalán nem, vagy csak nehezen tudnak hazajutni családjukhoz. Évről évre nagyságrendileg hárommilliárd utazás történik ebben az időszakban, ám tavaly, amikor a koronavírus terjedni kezdett, szigorú utazási korlátozások léptek életbe, melyek a második, illetve az egyre gyakrabban emlegetett harmadik hullám ideje alatt is egyre csak szigorodtak. A mostani előrejelzések szerint az utazások száma több mint a felére csökkenhet.

Thaiföld, Szingapúr, Vietnám, Japán és Malajzia teljesen lezárta a határait a turisták előtt, a Kínába érkezőknek kötelező a tizennégy napos karantén egy kijelölt helyen, melynek ideje alatt több Covid–tesztet is el kell végeztetniük. Ezt követően további egy hét otthoni karantén vár rájuk, így aztán összesen három hetet kellene szeparáltan tölteniük az országba beutazó ünnepelni vágyóknak.

Távol, mégis közel

Nem csoda tehát, hogy nem jutott haza idén a 101 Bistro csapata sem. Boentől, a bisztró megálmodójától megtudtuk, hogy munkatársaik tajvani és kínai fiatalok, akik természetesen ünneplik a kínai újévet, hiszen ez számukra olyan, mint a karácsony.

"Sajnos a családtagjaink nincsenek mellettünk, sokan nem tudtak hazamenni a Covid vagy más ok miatt, ezért mi egy hotpot vacsorával, közösen ünnepeljük meg a kínai újévet a lakásunkban" – mondja Boen, hozzátéve, náluk ilyenkor normális esetben összegyűlik a család, esznek, isznak és a CCTV-n nézik a Spring Festival című műsort, hogy aztán egy közös dumpling hajtogatást követően együtt tekintsék meg a tűzijátékot.

Boen felhívja a figyelmet arra, hogy a kínai újév tradicionális ételek sorát vonultatja fel, az egyik legfontosabb a már említett dumpling vagy más néven jiaozi, amelyet a család közösen készít el annak érdekében, hogy még közelebb hozza őket. Az pedig, hogy milyen tölteléket tesznek bele, tartományonként eltérő. A második legfontosabb étel szerinte a tészta.

"A hosszú tészta ugyanis hosszú életet jelképez, ezért ebből mindig kell enni újévkor. Tajvanon az arany és a piros színű ételek is dominálnak, mert ez a két szín szerencsét hoz" – magyarázza Boen.

Hal és színes ételek, rokonlátogatások helyett telefonhívások

A Zhu&Co csapata is pihenéssel és közös étkezéssel tölti a kínai újévet. "Nálunk a hal ilyenkor kötelező. Kína déli részéről származunk, egy Vencsou nevű tengerparti városból, ezért sok halat eszünk: halgombóc levest, párolt, illetve sózott halat, ráklevest, kagylóféléket, és nem ritka ilyenkor a friss osztriga sem. Mandarin is kell az ünnepi asztalra, mert az szerencsét hoz az új esztendőben" – mondja Lopatto Mary. Hozzáteszi: a hagyományok szerint fontos, hogy minél több étel legyen az asztalon, illetve minél több szín is, ezért a fogásokat díszíteni szokták.

Boenékhez hasonlóan Maryék is a kínai ünnepi műsorokat nézik a televízióban, és telefonon beszélnek a rokonaikkal. A készülődés és ünneplés egyes részeit az Instagram-oldalukon közvetítik majd, így kicsit mindannyian részesévé válhatunk a különleges alkalomnak.

Kóstolj bele!

Azok, akik szívesen belekóstolnának a kínai újévi hagyományokba, a 101 Bistróban és a Zhu&Co-ban is megtehetik.

A Zhu&Co egy kínai töltött lepénnyel (da bing) készül, amely a hiedelmek szerint sok pénzt hoz a családba. Az étel pénteken és szombaton lesz elérhető a Zhu&Co-ban a készlet erejéig. A 101 Bistro kétfajta dumplinggal (egy kukoricás-sertéshúsossal és egy vegán változattal), kétféle tésztaétellel (Zhajiang mien és Dandan noodle) és egy vörös pomelós salátával várja az ünneplőket.

"Jó hosszú tésztát fogunk használni, hogy minél hosszabb életet kívánjunk, salátánk színe pedig szerencsét hoz majd a vendégeinknek" – zárja Boen.

Kreativkodás

Malajziában az egyik vendéglátóhely megoldotta, hogy biztonságosan és komfortosan szolgálhassa fel a menüjét. A napokban megírtuk, hogy itthon márciusig nincs remény az éttermek számára, valamint még keményebb kormányrendeletet fogadtak el Magyarországon, amely főként a vendéglátósokat érinti. Példamutató felajánlást tett az Eplényi Síaréna a bajban lévő vendéglátóhelyeknek, egy debreceni vendéglátós pedig érdekes cselt vetne be, hogy kinyithasson.

(Fotók: Getty Images, 101 Bistro és Zhu&Co Facebook-oldala)

 

nagy sztori | hagyomány | hold | újév | ZHU&CO

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom