Close
A “használd a kukát” az új “moss kezet” – Ötezer kilónyi maszkot hagytak Florida partjainál

A “használd a kukát” az új “moss kezet” – Ötezer kilónyi maszkot hagytak Florida partjainál

Nem tanulunk. Tényleg nem. A floridai Cocoa Beach valóságos maszktemetővé vált. Tényleg annyira megterhelő a szemetesbe dobni, nehán hazavinni és otthon kidobni a feleslegessé vált védőfelszerelést? Minden ötletünkkel, erőnkkel azon vagyunk, hogy pozitív és inspiráló témákat, üzeneteket osszunk meg az olvasóinkkal, de vannak dolgok, amik mellett nem tudunk elmenni szó nélkül. A környezetszennyezés is ilyen. 

Teljesen lehetetlen, amit az emberek a használt maszkokkal és kesztyűkkel művelnek. A szupermarketek parkolójában gazdátlan maszkokat visz a szél, a fűben elhajított gumikesztyűk várják, hogy évszázadok alatt lebomoljanak. A látogatók előtt megnyitott floridai Cocoa Beachen május első hétvégéje után több mint ötezer kilónyi eldobott szemetet gyűjtöttek össze, melynek zöme a vírus miatt használt maszk vagy kesztyű volt.

A koronavírus megjelenésekor, a helyes kézmosás bemutatásánál voltak, akik mosolyogtak, nehogy a tévéből tanítsák meg őket egy olyan rutincselekvésre, melyet hamarabb tanul meg az ember, mint a saját nevét kimondani. Ki az, aki nem tud kezet mosni? Hogy gondolják, hogy nem értünk ehhez? Pedig ugye Semmelweisnek igaza volt…

Most egy hasonlóan közismert és egyszerű mozdulatsort kéne piszkosul gyorsan elsajátítani egyeseknek: a szemét kukába helyezését.

Vannak azok az embertársaink, akik a maszkot azonnal, pánikszerűen tépik le a boltból kijövet, és ezzel a hévvel eresztik szélnek. Ők sokszor hisztizve utasítják el a szívószálat, és osztják meg a szenvedő teknősökről szóló fotókat. De most ez a gonosz vírus a szörnyen kényelmetlen maszk viselésére kényszeríti őket, amiben alig kapnak levegőt, nyilván, hogy azonnal eldobják, amikor lehet. Kukába, nem kukába, az mindegy. Pedig ugyanolyan rombolást végeznek ezek, mint a szívószálak, vagy a PET-palackok. Csak még viszonylag új használati tárgyak, és egyébként is haragudni kell rájuk.

Kulturáltan egymás mellett élni csak úgy lehet, ha alapnormákat betartunk, melyek között vastag betűkkel szerepelnie kéne a környezetvédelemnek is. Az a park, az a strand, az a tisztás sokak élőhelye. A fáké, a bokroké, a maradaké, a méheké, a kagylóké, a kis rákoké.

Lehet, hogy a poszméh vagy a tarisznyarák nincs olyan magasra pozicionálva a szeretett állatok listáján, és könnyen gondolhatjuk, hogy az okos delfinnek nem ártunk azzal, ha a hipermarket parkolójában ott marad a kesztyűnk, de igen, ártunk.

Neki, a gyerekeinknek, és magunknak is. Térjünk már észhez!

A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

arcmaszk | környezetvédelem | koronajárvány | Florida | covid-19

FOLYTASD EZZEL

Kiakadtak a budapestiek az idei adventi villamoson

Ezekben a városokban garantáltan magával ragad a karácsonyi hangulat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram