Close
Nem a későn elfogyasztott kávé felelős azért, ha nem tudunk elaludni

Nem a későn elfogyasztott kávé felelős azért, ha nem tudunk elaludni

Nem befolyásolja alvásunk minőségét, ha közvetlenül lefekvés előtt kávét vagy teát iszunk –legalábbis ezt mondják a floridai Atlantic University és a Harvard orvosi karának kutatói.

Nyilvánvalóan mindenkire másképp érvényesülnek bizonyos hatások. Vannak, akik az ebéd utáni dupla eszpresszó leküldése után is képesek jóízűen aludni egyet, míg mások egy kora esti tejhabos kávé elfogyasztását követően is éjfélig kukorékolnak és a bárányokat számolják.

Az említett intézetek szakértői hétszáznyolcvanöt önkéntes alvási szokásait figyelték meg összesen ötezer-százhatvannégy napon és éjszakán át. Az alvásnaplóban gondosan feljegyezték, mennyi koffeint, alkoholt és nikotint juttattak a szervezetükbe, milyen minőségű és időtartamú alvásokat produkáltak, majd ezeket az adatokat összevetették.

Az eredmény némileg meglepő lehet: az alkohol és nikotin csökkenti az alvást, de a kávé és tea nem befolyásolja.

A lefekvés előtt elszívott cigaretta ellenben megnehezíti az elalvást, és az alvásidőt negyvenkét perccel csökkenti. A helyzet hasonló az éjszakai dohányzást illetően, akkor negyvenhárom perccel kevesebb jut alvásra. A kávénak, egészen pontosan a koffeinnek pedig nem volt semmilyen jellegű befolyása.

Dr. Christine Spadola, az Atlantic University kutatója a vizsgálat eredményeire építve a Sleep magazinban írt cikkében kijelentette: a lefekvést megelőző négy órában elfogyasztott alkohol és/vagy nikotin kedvezőtlenül befolyásolja az alvást, míg ugyanebben az időben elfogyasztott tea vagy kávé, és az alvás minősége, valamint mennyisége között nem találtak összefüggést. Bár meglepetésként érték a szakembereket az eredmények, de azért összhangban állnak a koffein alvásra gyakorolt hatásának korábbi bizonyítékaival.

Dr. Neil Stanley alvásszakértő korábban a The Independent-nek nyilatkozva elmondta: az, hogy a kései kávéfogyasztás ébren tartja az embert, csupán egy mítosz. Természetesen akadnak koffeinre érzékenyebb szervezetűek, számukra javasolt elhagyni a koffein tartalmú italok esti fogyasztását – de nincs erre általános érvényű aranyszabály. Az viszont biztos – állítja egy másik tanulmány –, hogy napi két csésze kávé elkortyolgatása két évvel meghosszabbítja a várható élettartamot.

Ha tehát valaki régóta minden este egy jó erős feketével zárta a napot, és utána nem tudott rendesen aludni, az nem a kávé hibája volt.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

koffein | kávé | alvás | tea | kutatás

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram