Van egy város, ahol tilos reklámozni a nyaralást

Egy holland város vezetése bejelentette, hogy a klímaválság kezelésére irányuló intézkedéssorozat fontos részeként betiltja a nyaralás reklámozását.

Amszterdam után Haarlem lesz a második város a világon, amely ilyen tilalmat vezet be.

A Hollandia északnyugati részén fekvő hely 2024-től tiltja be a repülésre, a fosszilis üzemanyagokra és a nem elektromos autókra vonatkozó reklámokat.

És ez még nem minden: a világon elsőként a betiltja a húsreklámozást is.

A tilalom életbe lépésével Haarlem mintegy 160 ezer lakosa nem láthat többé fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos termékek és szolgáltatások reklámokat, illetve húshoz köthető hirdetéseket sem a buszokon, az utcai bódékon és a kivetítőkön. A tilalom bevezetését azonban 2024-ig elhalasztják a fent említett termékeket értékesítő vállalatokkal kötött szerződések miatt.

Ziggy Klazes, a GroenLinks párt egyik tanácsosa elmondta: "Nem arról van szó, hogy az emberek mit süthetnek a saját konyhájukban. Ha továbbra is húst akarnának enni, rendben... Nem mondhatjuk azt nekik, hogy éghajlati válság van és nem bátoríthatjuk őket arra, hogy olyan termékeket vásároljanak, amelyek az okok részesei. Természetesen sokan vannak, akik felháborítónak találják a döntést, de akadnak olyanok is, akik szerint ez így van rendjén."

A tiltás kritikusai szerint mindez korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát. Sander van den Raadt, a konzervatív-liberális Trots Haarlem vezetője azt mondta: "Figyelemre méltó, hogy Haarlem önkormányzata plakátkampányt folytat arról, hogy Haarlemben önmagad lehetsz, és azt szerethetsz, akit akarsz, de ha a húst szereted, akkor máris jön a 'lekezelő brigád', és azt mondja, hogy rosszat teszel."

Nemrég írtunk arról, hogy külföldön ártatlannak tűnő dolgokért is százezrekre büntethetik az embert. Rómában pont egy ilyen eset történt a hétvégén.

(Forrás: Independent, fotók:  Unsplash)

reklám | utazás | tiltás | repülés | haarlem

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom