Close
Ezek az év legjobb tóparti úti céljai Európában

Ezek az év legjobb tóparti úti céljai Európában

Ha szeretnél valamelyik vízparton relaxálni, de a nyüzsgő, naptejillatban úszó tengerparti üdülővárosoktól ódzkodsz, a következő csendes, de rendkívül csodálatos környezetben fekvő tópartok valamelyike lesz a te helyed!

Bled és Bohinj, Szlovénia

Szlovénia észak-nyugati részének kétségkívül leglátogatottabb turisztikai látványossága Bled, és a tó közepén található kis sziget, rajta a Mária mennybemenetele-templommal.

De ha már Szlovénia, akkor nem feledkezhetünk meg a Bohinj-tóról sem. A legenda szerint, amikor Isten befejezte a világ megteremtését, rádöbbent, hogy megfeledkezett egy kicsi, addig csendben várakozó embercsoportról – türelmükért cserébe nekik ajándékozta a világ legszebb helyét, melyet azóta Bohinjként ismerünk. Az ötszázharminc méter magasságban fekvő, káprázatos Bohinj-völgy és a kristálytiszta vizű Bohinj-tó a Júliai-Alpok legvarázslatosabb helye.

Saimaa-tó, Finnország

Finnország területének tizedét tavak borítják, melyeket a Finn-tóhátság területén gyakran csatornák, kaszkádok, zuhatagok és vízesések kötnek össze egymással.

Központját az erdőségekkel övezett Saimaa-tó képezi az ország délkeleti részén. Számos öböl, félsziget és erdőséggel borított sziget teszi felejthetetlen élménnyé a tóhátságon tett kirándulást.

Storsjön-tó, Mälaren-tó, Svédország

A Mälaren Svédország harmadik legnagyobb tava, nyugatról kelet fele húzódik, és a Balti-tengerbe ömlik Stockholmnál.

A tó körül több mint ezerkétszáz kis sziget és kastély található, tökéletes hely azok számára, akik nyugodt pihenésre vágynak.

A Storsjön-tó 464 négyzetkilométer területű, a legmélyebb pontja pedig hetvennégy méter. Ez teszi lehetővé, hogy a tóban nem fagy meg az élet még a mínusz harmincfokos hidegben sem. A Nagy tó kilencezer évvel ezelőtt jött létre.

Carezza-tó, Garda-tó, Caldaro-tó, Braies-tó, Olaszország

Olaszországban nehéz egyetlen egy tavat kiemelni, a teljesség igénye nélkül soroljuk fel a szívünkhöz közel állókat: a dél-tiroli Carezza-tó hihetetlen színeiről hírhedt, Szivárvány-tónak is nevezik, és az Alpok egyik legszebb tavaként tartják számon.

Az Alpok egyik legmelegebb vizű tava az 1,8 km hosszú, 0,9 km széles Caldaro-tó. Átlagos mélysége négy méter körül mozog, kitűnő az úszáshoz és a szörfözéshez is. Braies-tó, vagy más néven Dolomitok gyöngye varázslatos smaragd színben pompázik.

Mivel a Dolomitok részét képezi, a legszigorúbb védelem alatt áll, az UNESCO természeti örökségeinek egyike.

Végül, és nem utolsósorban nem mehetünk el szó nélkül a Garda-tó mellett, amely az olaszországi tavak királynője: vízparti kávézói, luxuséttermei és szállodái télen-nyáron várják a látogatókat.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

Close