Szakértők szerint ekkor kellene vacsorázni

Az esti étkezés egy meghatározott kétórás időintervallumon belüli befejezése segíthet a fogyásban, javíthatja az alvást és elősegítheti az emésztést.

Sokak számára ismert, hogy a nap utolsó étkezésének 17 és 19 óra közötti időzítése lehetővé teszi, hogy igazodjon a szervezet természetes cirkadián ritmusához. Ez a ritmus befolyásolja az anyagcserét, az emésztést és a hormonokat, a nappali órákban tetőzik, és az esti órák beálltával lelassul.

A túl késői étkezés megzavarja ezt a ritmust, és negatívan befolyásolhatja az alvásminőséget, gondot okozhat az emésztésben és az ember általános hangulatára is kihathat.

„Sorozatosan későn elfogyasztott vacsorák esetén nagyobb az elhízás kockázata” – mondta Tara Schmidt, a Mayo Clinic Diet regisztrált dietetikusa. Egy 2022-es, a Cell Metabolism című szaklapban megjelent tanulmány szerint azok, akik délután 5 óra körül fogyasztották el a vacsorájukat, több kalóriát égettek el, mint a később étkezők.

Ha négy órával a lefekvés előtt eszünk, akkor van időnk egy vacsora utáni sétára.
Az emésztés akkor működik a legjobban, „amikor a természetes fény még jelen van, és a szervezet aktív” –folytatta Schmidt. A mozgás hatására alacsonyabb lesz a vércukorszint, ami az étkezés során megemelkedett. A tartósan magas vércukorszint pedig a cukorbetegség meghatározó jellemzője.

Ha túl sokáig várunk a vacsorával, az gyomorégéshez vezethet vagy savas refluxot okozhat. Persze az sem mindegy, mit teszünk a tányérra, mert például a magas zsír- vagy savtartalmú ételek, a koffein és a fűszeres dolgok nagyobb valószínűséggel okoznak emésztési zavarokat és gyomorégést, ezek pedig megnehezítik az elalvást és a nyugodt pihenést. A jobb alvást elősegítő ételek általában jó egyensúlyban tartalmaznak sovány fehérjét, rostokat és összetett szénhidrátokat.

Turistacsapdának főként azokat a vendéglátóhelyeket nevezzük, amelyek inkább a látogatókat, mintsem a helyieket szolgálják ki, és több pénzt kérnek el egy esetlegesen rosszabb minőségű ételért. De hogyan ismerhetőek fel?

(Forrás: NY Post, fotók: Getty Images)

ideális | időpont | alvás | étkezés | szakértő

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom