Úgy nézheted meg ezt a történelmi magyar várost, ahogy eddig még soha

Esztergomnak készült egy szuperlátványos és komplex vr-túra, ami kombinálja a kültéri légi panorámaképek és a beltéri, amerikai rendszerű 3D–vr élményét.

"Esztergom a szülővárosom, a családom, a rokonaim, és a barátaim a mai napig ott élnek, szóval nekem minden szempontból hazai pályát jelent" – meséli az ötletgazda, Tóth Gergely fotós, akinek Izlandot vagy a Pilist megörökítő munkáit többször bemutattuk már itt, a Roadsteren, ahogyan egyik vadregényes szardíniai kirándulását is.

"A város fekvése, történelmi szerepe, építészete, kulturális öröksége páratlan és egyben kimeríthetetlen inspirációs forrásként szolgál, ezek miatt kiemelten érdekes feladat volt létrehoznom egy olyan rendszert, ami a vizualitása mellett kulturális szempontból is újszerű és informatív."

A virtuális valóság (vr) -túra légi, 360 fokos nagyfelbontású városképekből áll, melyek között szabadon lehet navigálni, illetve az elérhető belső vr-sétákat az épületek feletti ikonok segítségével kiválasztani.

Némely épület esetén pluszképek is akadnak, melyek az épület jellegét és szűkebb környezetét mutatják be, majd innen indítható a beltéri túra.

A beltérben amerikai rendszerű 3D-s virtuális sétákat lehet tenni, ami a virtuális térben való barangolás mellett rengeteg érdekes és látványos pluszfunkciót is nyújt:

 • térbeli, 3D-s nézet – ún. babaháznézet: térben tetszőlegesen forgatható az épület virtuális modellje, talán ez a leglátványosabb funkciója a rendszernek
 • alaprajznézet
 • szint-/emeletválasztó funkció
 • mérőeszköz – valós mérési adatok a virtuális térben
 • vezetett túra – automatikus lejátszás, mely végigvezet a virtuális térben
 • információs pontok – kiegészítő tartalmak, külső hivatkozások

A következő beltéri 3D-s vr-sétákat lehet elérni eddig a rendszeren belül:

 • Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma – bejárható az egész vár épülete
 • Duna Múzeum – megtekinthető a Vízeum kiállítás nagyon modern és látványos kivitelezésben, és a múzeum látványtára is elérhető
 • Bibliotheca – Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár rengeteg kiegészítő információval és háttér tartalommal.
 • Magyar Nemzeti Múzeum Babits Mihály Emlékháza
 • Szent Adalbert Központ – 4 db belső vr-túrával, érintve a Hittudományi Főiskola Könyvtárát (ami egyedi és látványos), illetve a Fogadótermet, a Kápolnát és a Szent István-termet
 • Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Múzeuma

"Mivel a múzeumok jelenleg zárva tartanak, ez a lehetőség most különösen érdekesnek és hiánypótlónak tűnhet, de emellett lehet csak a külső légi látképek között is nézelődni, és frissen tartani az élményt abban bízva, hogy hamarosan élőben is meglátogathatjuk ezeket a helyeket" – zárja Tóth Gergely, aki az elmúlt években kereskedelmi DVD/Blu-ray/Blu-ray 3D-authoringgal foglalkozott. Az authoring a filmek fizikai kiadásának teljes körű feldolgozását, utómunkáját és tartalomfejlesztését jelenti. A teljesség igénye nélkül dolgozott Tarr Béla-filmeken, a Blade Runner 2049 (3D), az Aljas Nyolcas, a Kaliforniai Álom, a Liza, a rókatündér, és a Dargay Attila-gyűjtemény hazai kiadásain. Emellett egy ideje szabadúszóként fotózással, cinematográfiával és 360 fokos vizuális megjelenítéssel is foglalkozik, amint az a weblapjáról is kiderült.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Tóth Gergely)

Virtuális | túra | VR | online | látnivaló

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom