Ezek voltak számunkra az év legemlékezetesebb roadsteres pillanatai

Mert az éveinket nem csak sikerekben, hanem élményekben is mérjük. 2021 is tartogatott számunkra sok meglepetést, mélypontot és izgalmas fordulatot. Lássuk, mire érdemes emlékeznünk az idei évből december utolsó napján.

A part újranyitása

Ritka esetben, de az élet utánozza a művészetet. Így történt ez a thaiföldi Maya Bayjel, amely a Leonardo  DiCaprio főszereplésével 2000-ben bemutatott A part című film forgatási helyszíne volt.

A Krabi tartomány Phi Phi Leh szigetén található strandot a A part (The beach) bemutatását követő két évtizedben naponta mintegy ötezer turista árasztotta el, az általuk hátrahagyott hulladék és műanyag pedig jelentős pusztítást végzett az öböl ökoszisztémájában. A Maya-öböl lezárásáról 2018 júniusában döntöttek, most viszont a népszerű thaiföldi hely a 2022-es újranyitásra készül – a hatóságok azonban nem szeretnék ugyanazokat a hibákat elkövetni, mint rég.

Hó esett Lhaszában

Annak ellenére, hogy Tibetet a hó országaként is szokás emlegetni, az elmúlt évtizedekben Tibet fővárosát, Lhaszát ritkán borította be teljesen a hó. Január elején mégis ez történt.

Hó esett Lhaszában, a látvány mesebeli

Meglepő, de ez ritkaságnak számít az elmúlt években.

Varószia ötven év után kitárta kapuit

Varószia a hatvanas-hetvenes években egy valóságos üdülőparadicsom volt, a Földközi-tenger Las Vegasának nevezték, ahová visszatérő vendég volt Richard Burton, Brigitte Bardot, Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor is. A török hadsereg azonban 1974-ben elfoglalta az észak-ciprusi régiót, az üres város köré pedig falakat emeltek, Varószia hamar szellemvárossá degradálódott. Az elmúlt időszakban ehhez képest igencsak nagy fordulat történt, ugyanis a katonaság mintegy ötven év után megnyitotta a város kapuit.

Mintegy ötven év után megnyitották Varószia kapuit a civilek előtt

Varószia a hatvanas-hetvenes években egy valóságos üdülőparadicsom volt, ahová visszatérő vendég volt Richard Burton, Brigitte Bardot, Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor is.

A világháborút is megjárt torta

1942. március 28-án Lübeck városát lebombázták, és tízezer épület vált részben vagy egészben a háború martalékává. Ez történt az Alfstasséval is, a város egyik legrégebbi utcájával. Idén az Alfstrasse 18. szám alatt álló házban feltárási munkákat végeztek, a régészek pedig egy mogyoróval és mandulával töltött süteményt találtak. A bombatalálat után a földszint beomolhatott a pincébe, ahol a konyha volt. Ennek eredményeként a zsírpapírba csomagolt süteményt teljesen beborította a lehulló törmelék, ami közel nyolcvan évig konzerválta azt.

79 éves ez a torta, még a II. világháború bombázását is túlélte

A nemrég megtalált mogyorótorta egészen meglepő állapotban került elő a romok alól.

Delfinek úszkáltak Velence központjában

Március 22-én két delfint láttak a hajóforgalom nélkül teljesen nyugalmas Canal Grandén. A felvételt Luca Folin készítette, a két delfin pedig a San Marco negyed környékén, a Giudecca-csatornától egészen a Canal Grandéig úszott.

Most tényleg megtörtént: delfinek úszkálnak Velence központjában

Most nem álhír, hanem tényleg igaz! Gyönyörű felvétel a Canal Grandéról.

A teraszok újranyitása

Az év egyik legjobban várt eseményét a végére hagytuk. Nálunk április 22-ére időzítették a teraszok újranyitását, a franciáknál kicsit később jött a nagy nap, azonban az eufória és a katarzis így sem maradt el. Az újranyitás egy 2020 októbere óta tartó, rettentő szigorú lezárást követően lépett életbe Franciaországban, ahol hónapokig este hat óra volt a kijárási korlátozás kezdete, még akkor is, amikor a többi európai országban nyolc-kilenc óra volt a sztenderd. A nyitás napján az idő pocsék volt, de így is jó nézni a mosolygó, derűs francia polgártársakat.

Szerencsére sok más örömforrást is tartogatott nekünk ez az év:

Ezeken a helyeken imádtunk idén koktélozni

Egy órára, de inkább kettőre sikerült elfeledkezni a mindennapjainkat meghatározó feszültségről.

év | pillanatai | 2021

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom