Ezekben a városokban lehet a legjobban aludni

Talán furcsán hangzik, hogy a világjárvány utáni első utazást az alvás köré szervezzük, holott a jó minőségű, legalább hét órányi alvás bizonyítottan az egyik legjobb módja annak, hogy boldogabbak és egészségesebbek legyünk. Egy évnyi stressz és szorongás után pedig ki mondana nemet egy nyugodt pihenésre?

A VAAY által nemrégiben elvégzett felmérésben abból a szempontból tanulmányozták a világ nagyvárosait, hogy a lakosok átlagosan mennyi ideig alszanak, és milyen gyakran akadnak alvási problémáik. Az eredményeket aztán összevetették egyéb fontos faktorral, például a mentális egészséggel és az átlagos koffeinfogyasztással.

Finn Age Hänsel, a berlini székhelyű, kozmetikai és wellness termékekkel foglalkozó VAAY társalapítója elmondta, meg akarták vizsgálni, hogy mi tart minket ébren éjszaka, és hogy ez változik-e annak függvényében, hol élünk. A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy gyakran nemcsak egy, hanem számos – környezeti, társadalmi és politikai – tényező befolyásolja az egy-egy városban tapasztalható alvási körülményeket.

A lista élmezőnyébe került városok közös jellemzője volt, hogy mind a mentális, mind a fizikai jólét terén kiváló eredményeket értek el.

Amszterdam például az általános egészségi állapot tekintetében annak ellenére végzett előkelő helyen, hogy a városban komoly mértékű szorongást okozott a koronavírus-járvány.

További érdekességként meg lehet említeni a munka és a magánélet egyensúlyának pozitív hatását. Sokkal jobb alvásminőségről számoltak be azok, akik kevesebbet túlóráztak és kevesebb idejüket szántotta be az ingázás - ezt a két tényezőt figyelembe véve amúgy az össezesítésben hetedikként zárt Drezdában élők állnak a legjobban.

Melyik városban alszanak a legjobban az emberek?

A hetvenöt várost tartamazó szűkített lista első helyén a már említett Amszterdam zárt. Ennek magyarázata főként a kerékpározás közben beszippantott friss oxigénben, illetve esetleg a város híres coffee shopjaiból érkező egyéb jellegű levegőben keresendő...

Második helyen az egyik legszebb új-zélandi hely, Auckland végzett; a vulkanikus dombokon elterülő kikötőváros csodálatos környezetben fekszik és vélhetően ez is közrejátszik abban, hogy a helyiek olyan békésen tudnak aludni. A bronzérmes némi meglepetésre a skóciai Glasgow lett, amely elsősorban munkahelyi és pénzügyi biztonság terén ad nyugalmat és ezáltal nyugodt alvást a lakosainak.

Ami pedig a lista végét illeti, legrosszabbul a brazíliai Sao Paolóban alszanak, ami csöppet sem meglepő, mivel a világ egyik legszennyezettebb városáról van szó, ahol a lakosság mentális és fizikai egészsége is ramaty állapotban van. Tokióban sem sokkal jobb a helyzet: a metroplisz a világ egyik legidősebb lakosságával rendelkezik, a krónikus betegségek pedig súlyosan befolyásolják az alvásminőséget. Los Angelesben szintén nem alszanak túl jól, az angyalok városában elsősorban a hosszú ingázások és a túlhajszoltság okoz álmatlan éjszakákat.

Budapest a 32. helyen végzett.

Divatos szálloda a városközpontban. Erre az elcsépelt kifejezésre mostanában fel sem kapjuk a fejünket. Itt van viszont ez a kivételek közé sorolható amszterdami hotel, amely a szó szoros értelmében a divatról szól, és a szabadjára engedett fantázia szüleménye.

(Forrás: EuroNews, fotók: Pixabay, Getty Images)

minőség | pihenés | legjobb | nyugodt | helyzet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom