A fine dining válaszúthoz érkezett.
A húsz éve nyitott Noma átalakította a fine diningot, a gasztroturisták pedig egész vakációkat szerveztek az ötszáz dolláros (körülbelül 186 ezer forintos) kóstolómenük köré. Mindennek azonban hamarosan vége – legalábbis abban a formájában, ahogyan eddig ismertük.
Az étterem többször is megszerezte az első helyet a világ legjobb éttermeinek listáján, és 2022-ben is csak azért nem került be az első tízbe, mert az előző év győztesei a friss listában nem szerepelhetnek. Alkotóját, René Redzepit korunk legzseniálisabb és legbefolyásosabb séfjei között emlegetik.
Most azonban az alapító bejelentette, hogy az étterem 2024 végén bezár.
A Noma azután főállású élelmiszer-laboratóriummá válik, amely új ételeket és termékeket fejleszt a Noma Projects nevű webáruházhoz, maga az étterem pedig csak alkalmanként, pop-up formában nyit ki, miközben Redzepit szerepe eltolódik a szakácsétól a kreatív igazgatóé felé.
Az étterem más elit vendéglátóhelyekhez hasonlóan, az online kritikákra válaszul elkezdte felülvizsgálni a dolgozóinak helyzetét és fizetését, akik közül sokak rosszul illetve gyakornokként egyáltalán nem kerestek, és azt állapította meg, hogy a fine dining fenntarthatósági válságon megy keresztül.
Redzepi azt mondta, hogy
nem lehet a közel száz alkalmazottat méltányosan megfizetni és fenntartani a magas színvonalat olyan áron, amelyet a piac elbír.
Teljesen újra kell gondolnunk az ipart" – mondta a séf, hozzátéve, hogy „mindez túl nehéz“, és más módon kell dolgozniuk.
Szintén mostanában zárt be a három Michelin-csillagos Manresa étterem a kaliforniai Los Gatosban. Ennek kapcsán a tulajdonos-séf, David Kinch azt mondta, hogy „az elmúlt harminc év aranykor volt”, amikor megszaporodtak az ambiciózus éttermek, de mint mondta, ő nem akar többé a fine dining terén dolgozni, és a munkatársait sem akarja ilyen "hátfájdító" munkára kényszeríteni. „A fine dining válaszúthoz érkezett, és óriási változásokra van szükség” – mondta. "Az egész iparág tudja ezt, de azt nem lehet tudni, hogy mi lesz ennek a vége."
Igyekeznie kell tehát annak, aki asztalt akar foglalni a Nomába, bár ez nem lesz a legegyszerűbb. Addig is körülnézhetünk a magyar Michelin-csillagos éttermek háza táján.
(Forrás: New York Times, képek: Getty Images)
fine dining | a világ legjobb étterme | bezárás | fenntarthatósági | noma
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!