Erre a módszerre eddig aligha gondoltál.
A hosszútávú repülőutakat követő átmeneti alvászavar bárkit érinthet, aki gyorsan röppen át több időzónán. Ilyenkor a szervezet cirkadián ritmusa felborul: ébren tart, amikor aludni szeretnénk és fáradtak vagyunk, amikor ébren kellene maradnunk. És ez nemcsak kellemetlenséget jelent, merthogy a jetlag nappali fáradtságot, rossz közérzetet, éberségbeli nehézségeket és gyomorproblémákat is okozhat.
Nem kell azért túlaggódni a dolgot, hiszen a tünetek néhány nap elteltével elmúlnak. Akad viszont egy-két meglepő módszer, ami segít felgyorsítani a folyamatot,
például napszaktől függően vegyünk hideg zuhanyt vagy forró fürdőt.
A hideg vízben zuhanyzás számos előnnyel járhat, többek között fokozza a keringést, ami gyors energialöketet ad, ha korán reggel érkezünk, és ébren kell lennünk a nap hátralévő részében. Feldobja a hangulatunkat is, mert serkenti a noradrenalin és a béta-endorfin termelődését. Hideg vizes zuhanyzáskor elektromos impulzusok jutnak el az idegvégződéseinkből az agyunkba, és ez a kémiai reakció pedig egyeseknél antidepresszáns hatással lehet.
Zach Carter fiziológus szakértő szerint valószínűleg ugyanezeket az előnyöket „vízbe merülés” nélkül is élvezhetjük: „Menjünk inkább egy tízperces sétára” – mondta a témával kapcsolatban, mert így is jobban fogjuk érezni magunkat.
Egy éjszakai megérkezésnél ideális a forróvizes fürdő, ami segíthet a testnek és az agynak is kikapcsolódni. Az alvás előtti melegvizes fürdés csökkenti a hosszú távú repülőút során összeszedett baktériumok, illetve a szennyeződések, az izzadság és a testzsírok felhalmozódását, amelyek idővel összegyűlhetnek az ágyneműn. Több tanulmány szerint a forró fürdő segíthet abban is, hogy mélyebben lélegezzünk, ez pedig enyhíti az izomfájdalmakat, és még elégedettebbé is tehet. Számos tudományos eredmény bizonyítja, hogy a lefekvéshez közeli fürdőzés javíthatja az alvás minőségét is.
A repülőgépen felszolgált ételek elég széles skálát fednek le a turistaosztályon kezünkbe nyomott sós mogyorótól kezdve az első osztályon séf által készített háromfogásos menüig. Az, hogy mit eszünk a levegőben, jelentős hatást gyakorol a repülési élményünkre. A legjobb esetben jóllakottan és elégedetten köszönünk el a személyzettől, de ha rossz típusú ételeket választunk (vagy kapunk), akkor kiszáradhatunk, keringési zavar léphet fel, vagy – ülésszomszédunk bánatára – puffadhatunk. A saját és utastársaink jóléte érdekében táplálkozzunk helyesen, és fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.
(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Unsplash, Getty Images)
trükk | jetlag | utazás | hack | tipp | repülés
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!